(Foto: Rapport SOMO/Shutterstock).

Leiden stopt met inkopen sjoemelstroom

Voor 2017 heeft de gemeente Leiden 55.000 euro opzij gezet om echte groene stroom in te kopen. De afgelopen jaren zat Leiden aan de ‘sjoemelstroom’ maar na vragen van GroenLinks Leiden stapt de gemeente nu over op echte groene stroom die wordt opgewekt door Nederlandse wind.

Met sjoemelstroom wordt stroom bedoeld die via certificaten groen is gemaakt. In praktijk is de stroom gewoon afkomstig van kolen. Dat Leiden geen echte groene stroom afnam bleek eerder dit jaar uit het rapport ‘Kortsluiting op de groene energiemarkt’ dat SOMO in opdracht van Greenpeace uitvoerde. Daaruit bleek dat veel gemeenten grijze stroom uit kolencentrales ‘vergroende’ met certificaten

Chris de Waard in gesprek met wethouder Dirkse van duurzaamheid over de vergroening van de Leidse energiebehoefte.

Naast de overstap naar een andere energieleverancier stelt Leiden voor drie jaar een leveranciersmanager energie aan. Die moet gaan zorgen voor een goedkopere, betere en duurzamere energie-inkoop, zodat Leiden ook structureel van de sjoemelstroom af blijft.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×