De nieuwbouw tegenover station Leiden Centraal is een van de plekken die in beeld is voor de ambtenarenhuisvesting. (Impressie: (A2 Studio).

Nieuw stadskantoor komt in stationsgebied

De nieuwe ambtenarenhuisvesting  van de gemeente Leiden komt in het stationsgebied. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten na een marktconsultatie. Een tweede plek die in beeld was voor een nieuw stadskantoor is de Langegracht, in de buurt van het bestaande Stadsbouwhuis. Die valt nu definitief af als zoeklocatie en komt vrijwel zeker op termijn beschikbaar voor de ontwikkeling van woningen.

Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Marleen Damen over de nieuwe plek voor de ambtenarenhuisvesting.

Waar de Leidse ambtenaren precies hun werkplek krijgen in het stationsgebied wordt de komende tijd verder onderzocht. Zeker is dat het aan de stadszijde is en daarmee valt in elk geval het gebouw Level Leiden af. Daar komt in 2018 veel ruimte vrij als het ROC Leiden daar vertrekt.

In beeld voor het nieuwe stadskantoor dat rond 2022 in gebruik genomen moet worden, zijn een drietal concrete locaties. De Lorentz waarvan de bouw binnenkort start, de ABN AMRO locatie even verderop of het YNS-gebouw (het gebouw is eigendom van Ymere en de NS) waar nu nog onder meer de Jumbo supermarkt is gevestigd.

In het nieuwe stadskantoor komen zo’n 800 ambtenaren te werken. Die zijn nu nog verdeeld over het stadhuis, het Stadsbouwhuis en het voormalige belastingkantoor aan het Stationsplein 107. Dat laatste gebouw moet de gemeente over een jaar of vijf verlaten. Dat gebouw langdurig in gebruik houden zou betekenen dat er zeer kostbare verbouwingen nodig zijn. Bovendien is op de locatie een woonwijk gepland, samen met het terrein waar nu de demontabele Morspoort parkeergarage staat.

In de nieuwe situatie houden de wethouders, de burgemeester en hun ondersteunende ambtenaren hun werkplekken in het stadhuis. De overige werknemers van de gemeente komen in het nieuwe stadskantoor waar dan ook het zogenaamde ‘nieuwe werken’ met veel flexplekken eindelijk kan worden ingevoerd. Dat wil Leiden al vele jaren, maar de gebouwen lenen zich er niet voor.

De baliefuncties verhuizen allemaal naar het stadskantoor. Een paspoort of rijbewijs afhalen gebeurt in de toekomst dus niet meer in het stadhuis. Trouwen wel.

Leiden Politiek ambtenarenhuisvesting


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×