(Foto's: Emile van Aelst / Leidse Glibber).

LUMC vraagt aandacht voor longziekten op Wereld COPD-dag

Ongeveer 140 mensen hebben vrijdag in het Leids Universitair Medisch Centrum een gratis longfunctietest gedaan. De test werd aangeboden in het kader van Wereld COPD-dag. Daarmee wilde het LUMC aandacht vragen voor longziekten en mensen informeren over COPD.

Bij COPD (Chronische Obstructieve Long Ziekte) is er sprake van een obstructie in de longen waardoor ademen moeilijker gaat. Vooral rokers hebben vaker last van COPD. Mensen die de test deden kregen van een longanalist meteen te horen hoe het ervoor stond. Bij een serieuze afwijking kreeg men een verwijzing naar de huisarts. Met de overige gegevens werd verder niets gedaan, deze werden aan het eind van de dag vernietigd.

Volgens senior longanalist Mady Los kwamen er veel verschillende mensen op de test af. “Van rokers die wilden weten hoe het met hun longen staat, tot gewoon geïnteresseerden.” Het LUMC organiseert vaker speciale dagen en activiteiten om aandacht te vragen voor een bepaalde aandoening.


Reanne van Kleef sprak met senior longanalist Mady Los van het LUMC over de longfunctietest. 


Voorzitter Greetje Grutting kwam samen met secretaris Barbara Zipro van Longfonds regio Hollandse Midden een kijkje nemen in het LUMC en roept mensen op om vrijwilliger te worden bij het Longfonds. Zelf deden ze ook een longfunctietest.


Ook wethouder Roos van Gelderen (Jeugd, Zorg en Welzijn) bezocht in het kader van Wereld COPD-dag het LUMC. Zij benadrukte nog maar eens hoe belangrijk preventie en goede informatie is.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×