Rolf Marselis in gesprek met Rens Butter. (Foto: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden wint simpel van Forward Lease Rotterdam

ZZ Leiden heeft zaterdagavond eenvoudig gewonnen van de nummer 5 in de DBL: Forward Lease Rotterdam. De ploeg van Paul Vervaeck leverde een gedegen prestatie af en geen moment was de winst in gevaar: 76-58. Door de overwinning staat ZZ Leiden 2e in de competitie.

Na de wedstrijd sprak  Rolf Marselis met ZZ Leiden speler Rogier Jansen en jeugdspelers Calvin Poulina en Rens Butter.

De verwachting was dat ZZ Leiden het misschien wel eens lastig zou kunnen krijgen tegen Forward Lease Rotterdam. De Rotterdammers hadden immers donderdag gewonnen van Apollo Amsterdam, waar ZZ Leiden op haar beurt weer van had verloren. Maar die verwachting kwam niet uit. De Leidse ploeg speelde een zeer gedegen wedstrijd. Zonder de geblesseerde Floris Versteeg en zonder de nieuwe Amerikaan, Jonathan Lee, die nog op een werkvergunning wacht.

Belangstelling tanende

Opvallend waren opnieuw de tegenvallende bezoekersaantallen. Overal in de Vijf Meihal waren lege plekken. Hoewel de 1.000 bezoekers wel gehaald werden, lijkt er zo langzamerhand sprake te zijn van een tanende publieke belangstelling. Geen 1.400 tot 1.500 man meer, maar slechts een goede 1.000 a 1.100. Het is misschien nog wat te vroeg voor conclusies, maar zorgelijk is het wel.

Samenvatting wedstrijd

De Leidse ploeg startte geconcentreerd en liep snel uit naar een comfortabele voorsprong: 18-11. De Leidse basis vijf (Jansen, Koenis, Kherrazi, Draper en Voorn) speelde zeer gedegen. In het 2e kwart waren Draper en Voorn die voorop gingen in aanvallend opzicht. Jansen was weinig gelukkig met zijn schot maar strooide wel met heerlijke passjes. ZZ Leiden speelde als team wat niet gezegd kon worden van Forward Lease Rotterdam. De Rotterdammers gingen meer voor de individuele acties, maar troffen een sterke Leidse verdediging. Bij rust was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld: 44-27.

Na de rust slaagde Forward Lease Rotterdam er niet in om er nog een wedstrijd van te maken. Met snel spel behield ZZ Leiden eenvoudig een marge van ruim 15 punten. Een fraaie driepunter van Rens Butter deed het publiek opveren en bracht de stand na drie kwarten op 60-43.

In het 4e kwart liep de Leidse ploeg uit naar een voorsprong van 21 punten door twee scores op rij van Koenis: 64-43. Het mooiste moment van de wedstrijd vond halverwege het kwart plaats. Jan Driessen bediende Draper en deze dunkte verwoestend over Rotterdammer Krabbendam heen.

Jeugdspelers aan zet

Veel sfeer was er niet de Vijf Meihal. Dat had ongetwijfeld met het scoreverloop te maken. Maar toen coach Vervaeck de laatste minuten de jeugd liet spelen veranderde dat. Luide aanmoedigingen vielen hen ten deel. Mooi waren de scores 16 jarige Calvin Poulina. Bij zijn eerste balcontact gooide hij via het bord meteen een driepunter, gevolgd door een tweepunter. Het publiek vond het prachtig. Al met al een simpele overwinning van Zorg en Zekerheid Leiden.