Leiden was OPEN voor de Sint

11

Leiden is OPEN stond zondag in het teken van Sinterklaas. In de hele stad waren er activiteiten voor kinderen en hun ouders georganiseerd. Zo konden kinderen hun Pietendiploma halen, op bezoek bij Sinterklaas, pepernoten bakken en mee met de Pietentrein.

Leiden is OPEN vindt elke laatste zondag van de maand plaats en brengt dan winkelen en cultuur bij elkaar. De volgende editie is ‘OPEN voor licht’.

Delen

11 reacties

 1. Maarten de Spek op

  Gelukkig werd onze Sint traditie nu eens zonder verdere verstoringen gevierd. De kinderen konden volop genieten, want het is vooral hun feestje. Maar ook de volwassenen vonden het weer beregezellig Het was weer volop zingen en dansen met de bruine/geveegde Pieten in de Waag. Jammer dat Sint en Pieten weer op 5 December per stoomboot naar Spanje vertrekken om te overwinteren. En hopelijk met een zak vol stoute actievoerders.

 2. Gerard van Kerkum op

  Wat een gênante vertoning zeg! Nadat ze bij de intocht al kannibalenpieten hadden ingezet nu ook nog een blackface Elvis?? Met opgehangen reuzen golliwog-poppen? Probeert Leiden soms de titel blackface hoofdstad van Nederland te behalen? Waar in heel Nederland de racistische Zwarte Piet-traditie langzaam (veel te langzaam!!) afgeschaft wordt, gooit Leiden er juist een schepje bovenop. Schaam je, Leiden!

 3. Annemiek Roodburg op

  Wanneer schaffen we Zwarte Piet nou eens af? Het is overduidelijk racisme, al jarenlang geven mensen aan zich erdoor gekwetst te voelen, ouders geven aan hun kinderen niet aan stereotyperingen bloot te willen stellen. RTL schaft ze af. Instellingen spreken zich uit tegen Zwarte Piet. En wat doet Leiden? Oren dicht en racisme vieren. Bizar en belachelijk. Weg met Zwarte Piet!

 4. Gerry Hanssen op

  Misselijkmakende, diep beledigende “folklore”. Ik moest twee keer kijken om zeker te zijn dat het mijter-logo op de pietenmuts geen white power-symbool is.

 5. Maarten de Spek op

  Zo te zien heeft de Sint en zijn Zwarte Pieten nog wat extra zakken nodig voor de reis naar Spanje aangevangen wordt. In Spanje worden ze geleegd en kan het actievolk Outspan sinasappels gaan plukken.
  Was het ook niet zo dat de voorouders van dit actievolk namens de WIC honderdduizenden zwarte Pietjes vervoerden naar de Amerika’s om als plantage slaafjes te werken voor onze Gouden Eeuw? Ga maar eens naar de Prinsengracht in Amsterdam kijken en zie hoe over de lijken van die zwarte Pietjes de welstand verkregen werd. En nog steeds verdient Nederland het nodige geld aan de uitbuiting en bewapening van de zwarte Pietjes in Afrika.
  Wat wij in de Waag zagen was een keur van Pieten met gebruinde gezichten, vegen op het gezicht en zelfs eentje met de oerhollandse rood-wit-blauw. De foto reportage was maar een moment opname. Er is wel degelijk bewustzijn, ook in Leiden, over dit beladen, maar doorgeschoten onderwerp. Over bruin gesproken, menig van dit actievolk vliegt dadelijk met een klimaatveranderende, prijsvechtende easyjetter naar het land van de Erdocraat (en de oorspronkelijke Sint) om zo bruin als een Piet te worden. Waar lullen nou toch over? En dat alles voor zo’n VN dametje in het verre New York die dankzij deze overdreven rel een behoorlijke carriere spurt gemaakt heeft? En dit kinderfeest in ons Nederland gruwelijk verziekt heeft. Dat is pas walgelijk.

 6. Een kind, dat voor een TV uitzending werd gevraagd naar die pieten met roetvegen in het gezicht, noemde deze pieten “neppers”. Duidelijker kan het volgens mij niet.

 7. chmhogenboom op

  Wat onsmakelijke vertoning en wat een klap in het gezicht van de vele zwarte burgers die kennelijk alleen goed genoeg zijn om voor schut gezet te worden!

 8. Ronduit onsmakelijke beelden ik zie dit als schijt hebben aan je medemens verschrikkelijk!

 9. Clémens Koets op

  Maar Emile, U denkt toch niet werkelijk dat dit een argument is om het Sinterklaasfeest ongewijzigd voort te zetten en je niks aan te trekken van de gevoelens van een deel van de Nederlanders? Wat ik zelf tot nu toe heb gezien, is dat kinderen alle aangeboden alternatieven ogenschijnlijk zonder problemen accepteren (zoals eerder bij het Sinterklaasjournaal de regenboogpieten en de witte pieten. Het lijken mij vooral de volwassenen die vasthouden aan een Sinterklaasfeest zoals zij dat zelf meegemaakt hebben.

 10. Heeft de gemeente Leiden nu nog niks geleerd van vijf jaar lang argumenten aanvoeren? Vijf jaar lang en nog langer strijd tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet? Doelbewust zich nergens iets van aantrekkend is Leiden racisme hoofdstad van Nederland!

Je bent nu offline