Zwaardvechten voor het goede doel

Historisch Vrijvechten Nederland organiseert op zaterdag 10 december een goede doelentoernooi in Oegstgeest. Er wordt dan gevochten met zogenaamde ‘Single sticks’, de historische trainingsvariant van een sabel. De winnaar van het toernooi bepaalt zelf het goede doel. Vorig jaar werd er 1.200 euro bij elkaar gevochten. Dat bedrag ging toen naar KWF Kankerbestrijding.

In principe mag iedereen met enige ervaring in het zwaardvechten deelnemen aan het toernooi. De inschrijfkosten zijn 15 euro. Geïnteresseerden zijn welkom om te komen kijken. Aan hen wordt ook een kleine bijdrage gevraagd voor het goede doel.


Instructeur Matthys Kool van Historisch Vrijvechten Nederland (HVN) vertelt aan Reanne van Kleef over het toernooi.

De sport die bij Historisch Vrijvechten Nederland wordt beoefend is Historische Europese Martial Arts (HEMA), een verzamelnaam voor de westerse of Europese krijgskunsten. Daar vallen verschillende disciplines onder zoals het vechten met het langzwaard en sabel. Tijdens het toernooi zullen er ook verschillende demonstraties worden gegeven.

whatsapp-image-2016-11-23-at-17-31-37-1
Matthys Kool bracht naast een Single stick nog een aantal sabels mee naar de studio van Sleutelstad. Een Nederlands officierssabel uit 1852, een klewang uit Nederlands Indië en een toernooisabel met meer handbescherming en een omgerolde punt voor de veiligheid. (Foto: Reanne van Kleef).

De HVN is in 2015 opgericht door instructeur en toernooivechter Matthys Kool. Zelf bezette hij tot voor kort nog de tweede plek op de wereldranglijst bij het langzwaardvechten. Door een blessure is hij inmiddels afgezakt naar de derde positie.

HEMA wordt beoefend aan de hand van gevechtsmanuscripten die zijn geschreven vanaf de 14e eeuw. Bij de HVN ligt de nadruk op het trainen met het Europese langzwaard, maar ook worstelen en dolk vechten komen in de reguliere lessen aan bod. Vanaf 1 februari starten er ook trainingen met het militair sabel.


Eerder legde Matthys Kool al in SPORT071 uit wat HEMA precies is.

Advertentie

Oegstgeest Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×