(Foto's: Chris de Waard).

Verrassingsbezoek voor 100-Jarige oorlogsveteraan Paul Moerman

Zaterdag vierde Grenadier-veteraan Paul Moerman zijn 100e verjaardag. Alle reden om een van de laatst levende veteranen van de Tweede Wereldoorlog in ons land eens uitgebreid in het zonnetje te zetten. En dat gebeurde dan ook. Tot zijn grote verrassing kreeg hij niet alleen twee burgemeesters aan de deur van zijn woning aan het Rapenburg, maar bracht de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers hem ook een muzikaal eerbetoon.

Chris de Waard sprak met de twee aanwezige burgemeesters, Van Aartsen en Lenferink, en uiteraard ook met de eeuweling zelf.

In de meidagen van 1940 heeft Moerman deelgenomen aan de Slag om de Residentie en de hevige gevechten rond het toenmalige vliegveld Ypenburg. “De dag der verschrikkingen,” zo noemt Moerman de veldslag waarbij 98 van zijn medestrijders het leven verloren. Het vliegveld werd door de Grenadiers wel heroverd op de Duitsers en daardoor konden koningin Wilhelmina en de regering destijds naar Londen uitwijken voordat de Duitse bezetter ze te pakken konden krijgen.

Een grote verrassing voor de 100-jarige Paul Moerman. Hij kreeg zaterdag een compleet optreden voor zijn deur, inclusief een onderscheiding en twee burgemeesters.

Na het feestje en de toespraak van de Leidse burgemeester Henri Lenferink kreeg Moerman een receptie aangeboden in de Oude Universiteitsbibliotheek aan het Rapenburg 70. Daar liep hij kwiek naartoe. Samen met onder meer de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen die speciaal naar Leiden was gekomen en een aantal hoogwaardigheidsbekleders van Defensie, familie, vrienden en kennissen.

De heer Moerman is elk jaar op 10 mei markant aanwezig bij de dodenherdenking op Ypenburg, waarbij hij met zijn karakteristieke vooroorlogse képi op het hoofd, zijn gevallen kameraden eert door hun namen op zijn borst te dragen. Ook neemt hij nog jaarlijks deel aan de Nederlandse Veteranendag. Daarmee is hij voor vele veteranen, jong en oud, en voor de Grenadiers en Jagers van de Luchtmobiele Brigade een aansprekend voorbeeld van moed en opofferingsgezindheid.

In Leiden woont hij nog altijd op 4 mei de dodenherdenking bij. Ook daar is hij altijd een opvallende verschijning met zijn képi en het bord met namen.

 

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×