Avond over zwaartekrachtgolven bij Science Café Leiden

Het detecteren van zwaartekrachtgolven van botsende zwarte gaten. daarover gaat de lezing die Prof. Dr. Jo van den Brand op 10 januari houdt tijdens het komende Science Café Leiden. Van den Brand is verbonden aan de afdeling Gravitational Physics van het Nikhef en de Faculteit der Exacte Wetenschappen van de Vrije Universiteit, beide in Amsterdam.

Einstein voorspelde het al in zijn algemene relativiteitstheorie: Als zwarte gaten samensmelten worden daardoor rimpelingen veroorzaakt in ruimte en tijd. Op 14 september 2015 lukte het de LIGO Virgo Collaboration (LVC) voor het eerst om die voorspelde golven te detecteren. Met behulp van een meetinstrument met kilometerslange resonantie armen waren zij in staat relatieve golflengteveranderingen van minder dan 10^-22 waar te nemen. De Nikhef onderzoeksgroep van Prof. van den Brand was betrokken bij dit onderzoek en heeft bijgedragen aan de analyse van de metingen.

zwaartekrachtgolf-300x160

Tijdens het Science Café zullen de wetenschappelijke implicaties van zwaartekrachtsgolffysica uitgelegd worden en wordt inzicht gegeven in de diverse hightech instrumentatie-systemen die ontwikkeld moesten worden om de metingen mogelijk te maken.

Het Science Café Leiden van 10 januari wordt gehouden bij Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. Iedereen is welkom. Inloop: 19.40 uur, aanvang lezing 20.00 uur. Geschatte eindtijd: 22.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie staat op www.sciencecafeleiden.nl en de Facebook pagina www.facebook.com/sciencecafeleiden.

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×