(Foto: PR).  

Tuinstad-Staalwijk start met proef schillenboer

In de eerste week van april start een voor Leiden unieke proef in de wijk Tuinstad-Staalwijk. De proef is een initiatief van vier wijkbewoners die het zat zijn hun groenten- en fruitafval niet te kunnen scheiden en het daarom noodgedwongen bij het restafval moeten gooien. Het experiment met een schillenboer is eerder succesvol uitgeprobeerd in Hengelo en Rotterdam.

Annabel van der Meulen in gesprek met Ferry Rigault bewoner en mede-initiatiefnemer van de schillenboerproef in de wijk Staalwijk.

De vier bewoners ontwikkelden een plan en zochten contact met Gemiva-SVG, de instelling voor mensen met een beperking. Die organisatie reageerde enthousiast omdat het goed past bij hun beleid. Gemiva-SVG wil graag haar cliënten buiten de instelling nuttig werk laten doen waar ze trots op kunnen zijn en zo ook in contact kunnen komen met veel verschillende mensen. Een van de initiatiefnemers is Ferry Rigault: “Het zou natuurlijk prachtig zijn als over een paar jaar in heel Leiden de schillenboer gaat rijden.”

Twee deelnemers van het Groen Team van Gemiva-SVG zullen op een elektrische bakfiets vanaf april twee ochtenden in de week zaken als groenten- en fruitafval, oud brood en koffiedrab ophalen. Het wordt vervolgens naar de kwekerij gebracht, een groot stuk land aan de Nachtegaallaan waar het tot compost wordt verwerkt en op het land wordt uitgestrooid. De gemeente Leiden is positief en levert de kleine afvalemmertjes voor de bewoners in de wijk Staalwijk. Het Fonds Wijkinitiatieven gaf een financiële bijdrage.

Het is een voorlopige proef voor een jaar met een beperkte omvang van maximaal 250 huishoudens die liggen in het gebied tussen de Herenstraat, Witte Singel en Schelpenkade / Andries Schotkade. Bewoners van de wijk die mee willen doen kunnen zich aanmelden via: schillenboer1@gmail.com.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×