De vier Leidenaren in Gambia voordat er sprake was van een min of meer gedwongen vertrek. (Foto's: Lorenzo van Beek).

Leidenaren geëvacueerd uit Gambia

Vandaag moet in Gambia de machtsoverdracht plaatsvinden tussen de zittende en de nieuwe president. President Jammah weigert het verlies toe te geven dat hij leed bij de verkiezingen die op 1 december vorig jaar plaatsvonden. Om te voorkomen dat hij gedwongen moet vertrekken, heeft hij de noodtoestand uitgeroepen in het West-Afrikaanse land. Daarop werden westerse toeristen weggehaald uit het land. Onder hen ook vier Leidenaren.

Chris de Waard in gesprek met Lorenzo van Beek over diens evacuatie uit Gambia.

De nieuwgekozen president Barrow zit in buurland Senegal waar hij later vandaag zal worden geïnaugureerd. Senegal dreigt ondertussen om Gambia binnen te vallen en Jammah tot aftreden te dwingen.

Door de onrust in het land heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Gambia aangescherpt. Daarop besloten onder meer Corendon en Tui om de Nederlandse toeristen die via deze organisaties in Gambia vakantie vierden op te halen. Gisteravond en vanmorgen zijn vakantiegangers gerepatrieerd. Onder hen ook de Leidenaren Hans en Maud Capel en Lorenzo van Beek met partner Gaston Fonville.

De vier genoten in de kustplaats Kololi van een weekje zon toen de noodtoestand werd uitgeroepen. Hoewel van onlusten geen sprake is, werd het Leidse viertal dringend verzocht om net als de overige westerse toeristen het land te verlaten. Tegen hun zin gaven ze uiteindelijk gevolgd aan dat verzoek. Gisteravond landde het viertal op Schiphol. Twee dagen eerder dan gepland. Daar werden ze door de landelijke pers opgewacht.

Interview Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×