'Bijzonder Bollen', rekenprestaties en Zetelroof

Deze week in de uitzending van Science071: Universitair Docent Onderwijsstudies Marian Hickendorff over rekenprestaties van basisschoolleerlingen, Geerten Waling over zijn nieuwe boek ‘Zetelroof’, oud-hortulana Carla Teune over de tentoonstelling bijzondere bollen in de Hortus, de uitslag van de voorrondes van Famelab en natuurlijk het laatste wetenschapsnieuws met redacteur Josephine Sisouw de Zilwa. 

 

Het gaat momenteel slecht met de rekenprestaties van basisschoolleerlingen in Nederland. Universitair docent Onderwijsstudies Marian Hickendorff wil samen met universitair docent methodologie & statistiek Kees van Putten beter gaan bekijken. Zij hebben een beurs van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) ontvangen.

 

Historicus Geerten Waling presenteert deze week zijn boek ‘Zetelroof’, over Kamerleden die zich afsplitsen van hun partij. In de afgelopen honderd jaar deden 58 Kamerleden dat, waarna ze wel in de Tweede Kamer bleven. Bekende voorbeelden zijn Geert Wilder, Rita Verdonk en recent de leden Kuzu en Özturk. Volgens Waling is zetelroof goed voor de democratie, omdat het partij de kans geeft zich te ontwikkelen.

 

Gisteren opende de tentoonstelling ‘Bijzonder Bollen’ in de Hortus Botanicus in Leiden. In de tentoonstelling zijn allerlei bijzondere bollensoorten te zien. Oud-hortulana Carla Teune plantte eigenhandig de 21.000 bollen die hopelijk binnenkort rijkelijk zullen bloeien als het wat warmer wordt. Carla Teune vertelt enthousiast over de totstandkoming van de tentoonstelling.

 

Afgelopen dinsdag vond in het Academiegebouw de Leidse voorronde van de wetenschapswedstrijd FameLab 2017 plaats, waar jonge onderzoekers hun onderzoek in drie minuten moesten presenteren aan een lekenpubliek. Christian Eistrup en Laura Steenbergen wonnen de wedstrijd en jurylid Roosmarijn Pilgram legt uit waarom. We spraken ze alle drie direct na afloop van de wedstrijd.

 

In het wetenschapsnieuws van deze week met Josephine Sisouw de Zilwa: de oudste gifproducent blijkt een zoogdierreptiel in plaats van een slang te zijn; mensen die getrouwd zijn, hebben minder stresshormonen; slaap zorgt er voor dat je herinneringen wist; bizons zijn na 130 jaar eindelijk weer terug in het oudste natuurpark van Canada; zelfs op 10 kilometer diepte worden grote concentraties vervuilende stoffen gevonden en peilingen van verkiezingen worden vaak overschat. Luister het hieronder terug!

 

 

Advertentie

Nieuws Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×