De Catwalk op de Beestenmarkt moet als het aan de gemeente ligt nogal wat veranderen aan het terras. (Foto: De Catwalk).

Terrasregels zorgen weer voor ophef onder Leidse horeca

Het rommelt weer tussen de gemeente Leiden en de horeca-ondernemers in het centrum. Oorzaak, net als zo vaak de afgelopen jaren, de terrasregels die Leiden aan het invoeren is. Een overgangsperiode loopt ten einde en dus moeten de horecabedrijven die nog niet aan de nieuwe regels voldeden nu echt aanpassingen gaan doorvoeren.

“Regels zijn prima, maar ze gaan echt te ver,” vindt eigenaar Edwin Dietz van Catwalk Koffie & Lunch op de Beestenmarkt. Hij moet na 19 jaar de schermen weghalen. De gemeente vindt ze te dominant op het plein. “maar die schermen staan er niet voor niets,” zegt Dietz. “We zitten op een winderig plein dat bovendien door fietsers en brommers wordt gebruikt als racebaan. Zonder afscheiding rijden ze gewoon over mijn terras.”

Chris de Waard in gesprek met eigenaar Edwin Dietz van Catwalk Koffie & Lunch over de Leidse terrasregels.

Bij Catwalk zijn de gevolgen van het bezoekje van de gemeente ingrijpend. Niet alleen de schermen moeten weg. Ook de bankjes en de plantenbakken zijn te hoog. 80 in plaats van maximaal 70 centimeter. “Maar de gemeente meet met twee maten,” stelt Dietz terwijl hij naar de plantenbakken wijst die de gemeente even verderop zelf op het plein heeft gezet. “Die zijn een stuk hoger.” Ook de reclameparasols van de Catwalk voldoen niet aan de nieuwste terrasregels en zelfs de afruimtafel die in een hoekje van het terras staat is illegaal, want geen terrasmeubilair.

Puur ondernemertje pesten vindt Dietz die in beroep gaat tegen de afwijzing die hij van de gemeente ontving op zijn terrasaanvraag. “Het lijkt wel een heksenjacht.” Via zijn Facebook-pagina krijgt hij bijval van veel horecacollega’s die allemaal met soortgelijke verhalen komen.

Zo meldt Colin van Gestel van Jazzcafé De Twee Spieghels dat de gemeente Leiden hem heeft opgedragen om de bovenste rode latjes van zijn terrasstoelen van hun bierlogo te ontdoen: “Ze zijn te rebels voor de stad.”

Edwin Janssen van Chocolaterie De Bonbonnerie stelt voor dat uit protest alle horeca-ondernemers een latje rood verven. Met een dergelijke ludieke actie kwam Hein Martens van restaurant Dende eerder ook al in het verzet tegen de Leidse regels. Toen zijn rode en zwarte stoeltjes plaats moesten maken voor rotan terrasmeubelen plaatste hij één roze stoel tussen het rieten zitmeubilair.

Inmiddels komen ook vanuit de politiek de eerste reacties. VVD-fractievoorzitter Frederik Zevenbergen laat weten de terrasregels binnenkort te willen bespreken met burgemeester Lenferink en wethouder Robert Strijk. “Het beleid is weliswaar opgesteld in overleg met het Centrummanagement Leiden en met de Leidse afdeling van Koninklijke horeca Nederland, maar als er in de uitvoering knelpunten blijken te zijn, dan moeten we daar iets aan doen.” Zevenbergen wil in elk geval wel even kijken naar de rode latjes en de poten van plantenbakken die tien centimeter te hoog zijn.

Daarmee heeft de VVD de terrasexploitanten nog niet voor zich gewonnen. Edwin Dietz: “Dit gaat niet alleen over een rood latje en poten van een plantenbak. Dit heeft alles te maken met het feit hoe (kleine) horecaondernemers onderuit worden geschopt door de gemeente Leiden. Ondernemers die al jaren bezig zijn om te zorgen dat deze stad een beetje smoel krijgt. Het beleid én de uitvoering kloppen niet. Hoop dat er een keer iemand wakker wordt.”

Advertentie

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×