Factcheckers, vici-beurzen en Gympie Gympie

De rol van het immuunsysteem bij kanker, nieuws vanuit Hortus over de giftige plant ‘Gympie Gympie’, Andrea Evers over haar onderzoek naar psychologische effecten van onverklaarbare pijn, het toekennen van de Vici-beurzen met Mirjam Rigterink, factcheckers van de master Journalistiek én het laatste wetenschapsnieuws met Bryan van den Berg. Dit en meer in  de uitzending van Science071 van deze week!

Wanneer je je teen stoot doet dat even pijn, dat is logisch. Andersom, wanneer je opeens pijn hebt aan je teen komt dat misschien omdat je te kleine schoenen aan hebt. Nog steeds een logische verklaring, maar wat nou als je pijn hebt zonder verklaarbare reden en de dokter het ook niet weet.Dit soort onverklaarbare pijn komt bij steeds meer mensen voor en wetenschappers zijn hard op zoek naar de oorzaken en oplossingen. Psycholoog Andrea Evers doet onderzoek naar onverklaarbare pijn. Luister hieronder het interview terug!

De Vici-beurs die Andrea Evers kreeg voor haar onderzoek krijgt niet iedereen.  Er ging een heel traject aan vooraf. Waar bestaat zo’n traject uit? Aan welke vereisten moet een voorstel voor onderzoek aan voldoen? Kortom, hoe komen wetenschappers aan hun geld? Mirjam Rigterink, senior beleidsmedewerker bij de NWO (De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), vertelde erover in de studio.

Bijna iedereen kent wel iemand die lijdt aan kanker. Nog steeds is er veel onderzoek naar en is er nog geen definitieve oplossing. Kelly Kersten is onlangs gepromoveerd met haar onderzoek naar een aspect binnen kanker. Dit allemaal met het doel om de oplossing een stukje dichterbij te brengen. Ook op haar nieuwe werk in Californië gaat ze verder met het onderzoek naar kanker. Redacteur Bryan sprak haar via Skype:

Nepnieuws, fake news of zelfs very fake news, we horen het de laatste tijd steeds meer. Er is een grote vraag naar checken van nieuws. Klopt het wel wat er gezegd en geschreven wordt? De masterstudenten Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden hebben dit de afgelopen maand gedaan en verschillende onwaarheden boven tafel gehaald. Anton van Rijn vertelde aan ons welke leugens hij heeft ontrafelt. 

Kaschef Rogier van Vugt van de Hortus Botanicus had droevig nieuws: de giftige Gympie Gympie is overleden. Maar er is ook hoop, want over een paar maanden worden de overgebleven zaadjes gepland, zodat de giftige plant straks weer te bewonderen is!

Ook deze week verzorgt onze redacteur weer het wetenschapsnieuws. Een nieuwe manier om bacteriën te bestrijden door hun celdeling te blokkeren. Het nut van lekker ruikend zweet. Planten hebben helemaal geen licht nodig om te groeien, elektriciteit kan ook. En zou het niet makkelijk zijn als een medicijn zelf een beetje mee zou denken?

 

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×