De Gympie Gympie in juli van het afgelopen jaar. (Foto: Hortus Leiden).

Pijnlijkste plant ter wereld komt om in Hortus

Gympie Gympie is dood. De pijnlijkste plant van het land kwam pas een half jaar geleden naar de Hortus Botanicus ‘maar hij heeft het hier nooit echt geweldig gedaan’, zegt Rogier van der Vught, kaschef van de Hortus.

De plant kreeg veel aandacht toen de Hortus hem kocht. Hij is namelijk uiterst giftig en bij aanraking zorgt dat voor ernstige irritatie. Van der Vught bestelde de Australische plant toen hij al gegroeid was, waardoor de wortels beschadigd raakten. Dat kost dit soort planten vaker het leven. “Dus toen ik een keer terug kwam van vakantie, was hij dood. We hebben elkaar vast teveel gemist.”

Maar er is gelukkig ook goed nieuws: bij de aankoop van de Gympie Gympie zijn losse zaadjes meegeleverd. “Dat zijn waarschijnlijk de broertjes en zusjes van de plant”, legt de kaschef uit. Als het wat warmer wordt gaat hij de zaadjes planten, waarna het een paar maanden duurt voordat de nieuwe Gympie Gympie weer net zo groot is als de oude.

Als de pijnlijkste plant van het land weer volgroeid is, wil dit overigens nog niet zeggen dat de lang gekoesterde wens van Van Der Vught om de plant een keer aan te raken in vervulling kan gaan. “Dat werd mij hier uitdrukkelijk verboden, dus dan maar op naar Australië om hem daar een keer te voelen”, lacht hij.

IJsbrand Terpstra in gesprek met kaschef Rogier van Vugt voor het wetenschapsprogramma Science071.

Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×