Bestuurslid Abdelhamid Bouzzit deed vanavond een oproep aan de Leidse politiek om de angst die onder Leidse moslims leeft beter te onderkennen. Met name als er weer ergens een aanslag heeft plaatsgevonden. (Foto: Chris de Waard).

Leidse moskeeën willen actievere rol gemeente rond veiligheid

In de Leidse regio is geen harde kern actief van rechtsextremisten. Dat bleek recent uit een onderzoek van de gemeente Leiden. Wel is er sprake van rechtsactivisme en online worden er veel extreme opvattingen geuit. Het lijkt dus mee te vallen, maar daarin schuilt ook een gevaar. De Leidse politici lijken door de relatief positieve uitkomsten de zorgen van de circa 7.000 Leidse moslims niet te onderkennen.

Chris de Waard sprak over de angst onder Leidse moslims met burgemeester Lenferink en met Abdelhamid Bouzzit.

Bestuurslid Abdelhamid Bouzzit van Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden Noord kwam de gemeenteraadsleden afgelopen avond namens het Moskeeën Platform Leiden op het hart drukken om die zorgen serieus te nemen. Zijn bestuur wil graag een veel actievere opstelling van de politiek. “Er heerst een guur klimaat. dat blijkt keer op keer. Uit aanslagen zoals afgelopen jaar op een moskee in Enschede, maar bijvoorbeeld ook uit het programma van de PVV dat zeer veel mensen aanspreekt.”

Volgens Bouzzit is het dan misschien wel zo dat moslims zich in Leiden geen zorgen hoeven te maken over hun veiligheid, maar die angst is er wel degelijk. “Die zorg over de veiligheid blijft nu vaak onder de radar. Daardoor herkent u die angst waarschijnlijk niet. Wat u nu misschien voor het eerst hoort is dat we in de moskee van mensen horen dat ze niet in midden van de ruimte willen bidden, omdat het aan de zijkant  veiliger is als er  iemand binnen zou komen om een aanslag te plegen.

Het moskeebestuur pleit voor duidelijk zichtbare veiligheidsmaatregelen bij toekomstige incidenten rond moskeeën. “Geen permanente politiebewaking, maar na incident wel een bepaalde periode zichtbare beveiliging in en om de moskee om het veiligheidsgevoel bij de moskeebezoekers te vergroten. In Canada zijn tenslotte doden gevallen bij een aanslag in een moskee.”

Met de oproep hoopt de moskee op meer urgentie bij de lokale politiek. “U moet zich vaker afvragen hoe de Leidse moslims zich voelen als er weer iets is gebeurd. Minderheden moeten beschermd worden. Dat geldt ook voor de 7. 000 moslims in Leiden die in harmonie leven met hun niet-gelovige stadsgenoten. Dat gaat hier prima. Dat hebben we samen voor elkaar gekregen.

Burgemeester Lenferink worstelt met de manier waarop de gemeente moet reageren. “Ik heb regelmatig wel een reactie gegeven, maar er gebeurt bijna elke dag ergens wel iets. Ik kan niet steeds opnieuw zo’n reactie geven.” De burgemeester benadrukte wel het belang om het gevoel te blijven uitstralen dat alle Leidenaren even belangrijk zijn.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×