(Foto: Chris de Waard).

Werkzaamheden uitbreiding Lakenhal officieel begonnen

Gisteren hebben cultuurwethouder Robert Strijk en museumdirecteur Meta Knol de eerste paal van de uitbreiding van Museum De Lakenhal die aan de Lammermarktzijde zal verrijzen ‘geslagen’.  Het 17e-eeuwse pand wordt grondig gerestaureerd. Daarnaast wordt het museum uitgebreid met nieuwe tentoonstellingszalen. Naar verwachting zal nog dit jaar het hoogste punt voor de nieuwbouw worden bereikt.

Chris de Waard ging naar het slaan van de eerste paal en sprak met directeur Meta Knol, architect Nienke Happel en met wethouder Robert Strijk.

Begin dit jaar werd de sleutel overgedragen aan de aannemerscombinatie Nieuw-Laecken. Sindsdien zijn werkzaamheden ter hand genomen zoals de bescherming van waardevolle onderdelen van het gebouw, de demontage van onderdelen die vervangen worden, het doen van destructief onderzoek en het voorbereiden van de bouwwerkzaamheden.

Het feestelijke moment werd op het voorplein van de zeventiende eeuwse ‘Laecken-Halle’ gevierd in het bijzijn van een groep van ruim honderd betrokkenen. Voor het eerst sinds 1992 is het voorplein nu weer te zien in de oorspronkelijke staat, zoals het in 1640 door architect Arent van ’s-Gravesande werd ontworpen. In 1992 kreeg het voorplein een tijdelijke, glazen overkapping om ruimte te bieden aan de kassa, garderobe en museumwinkel. Die overkapping is nu verwijderd.

Directeur Meta Knol van  Museum De Lakenhal tootn zich heel gelukkig met het symbolische moment. “De langverwachte restauratie en uitbreiding van het museum is begonnen! We zien er naar uit om het resultaat in het voorjaar van 2019 aan het publiek te kunnen laten zien.” Ook wethouder Robert Strijk  kijkt uit naar dat moment: “De voorbereidingen van de bouw zijn al sinds januari in volle gang achter gesloten deuren. Vandaag vieren we de officiële start van de bouw met het slaan van de eerste paal.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×