Werkzaamheden uitbreiding Lakenhal officieel begonnen

4

Gisteren hebben cultuurwethouder Robert Strijk en museumdirecteur Meta Knol de eerste paal van de uitbreiding van Museum De Lakenhal die aan de Lammermarktzijde zal verrijzen ‘geslagen’.  Het 17e-eeuwse pand wordt grondig gerestaureerd. Daarnaast wordt het museum uitgebreid met nieuwe tentoonstellingszalen. Naar verwachting zal nog dit jaar het hoogste punt voor de nieuwbouw worden bereikt.

Chris de Waard ging naar het slaan van de eerste paal en sprak met directeur Meta Knol, architect Nienke Happel en met wethouder Robert Strijk.

Begin dit jaar werd de sleutel overgedragen aan de aannemerscombinatie Nieuw-Laecken. Sindsdien zijn werkzaamheden ter hand genomen zoals de bescherming van waardevolle onderdelen van het gebouw, de demontage van onderdelen die vervangen worden, het doen van destructief onderzoek en het voorbereiden van de bouwwerkzaamheden.

Het feestelijke moment werd op het voorplein van de zeventiende eeuwse ‘Laecken-Halle’ gevierd in het bijzijn van een groep van ruim honderd betrokkenen. Voor het eerst sinds 1992 is het voorplein nu weer te zien in de oorspronkelijke staat, zoals het in 1640 door architect Arent van ’s-Gravesande werd ontworpen. In 1992 kreeg het voorplein een tijdelijke, glazen overkapping om ruimte te bieden aan de kassa, garderobe en museumwinkel. Die overkapping is nu verwijderd.

Directeur Meta Knol van  Museum De Lakenhal tootn zich heel gelukkig met het symbolische moment. “De langverwachte restauratie en uitbreiding van het museum is begonnen! We zien er naar uit om het resultaat in het voorjaar van 2019 aan het publiek te kunnen laten zien.” Ook wethouder Robert Strijk  kijkt uit naar dat moment: “De voorbereidingen van de bouw zijn al sinds januari in volle gang achter gesloten deuren. Vandaag vieren we de officiële start van de bouw met het slaan van de eerste paal.”

Delen
LeidenWalk

4 reacties

  1. Beginnen met de verbouwing van de Lakenhal in maart van het jaar waarin het 100 jaar geleden is dat De Stijl in Leiden werd opgericht. Dat is pas beleid, je hoeft dan immers geen speciale tentoonstelling te organiseren en te bekostigen en kunt rustig achterover leunen of tentoonstellingen bezoeken in musea in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Otterlo, en elders. Heel knap van de Lakenhal en de gemeente Leiden.

  2. Eric van 't Groenewout op

    Qua timing kan het inderdaad bijna niet slechter. Zeker niet nu er net een mooi werk van Theo van Doesburg is aangekocht. Kan er niet een De Stijl pop up museum komen in een ander pand, bijvoorbeeld het pand aan het Rapenburg wat later tot museum wordt omgebouwd? Dan hoeven de medewerkers van de Lakenhal ook niet duimen draaiend thuis te zitten.

    • Een beetje tentoonstelling vergt jaren van voorbereiding. Bijvoorbeeld, er moeten kunstwerken en andere objecten van diverse musea worden geleend. Dat gaan niet maar zo.
      Wat zou er dan in zo’n ad-hoc “pop up museum” te zien moeten zijn? Leiden kan beter op het NS- en busstation borden laten plaatsen met de mededeling dat belangstellenden voor De Stijl in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Otterlo, of elders moeten zijn. Maar geen nood, want voor wie bijvoorbeeld een kapperszaak zoekt is de Leidse binnenstad, of zelfs alleen de Breestraat, een waar paradijs. Leiden, stad van tondeuses en krultangen. De nieuwe Leidse stijl zullen we maar zeggen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.