Wethouder Robert Strijk en Naturalis directeur Edwin van Huis eerder bij de maquette van de nieuwbouw voor Naturalis. (Foto: PR).

Rechter legt Naturalis voorlopige bouwstop op

De Kort Gedingrechter heeft museum Naturalis verboden om verder te gaan met de begin dit jaar begonnen verbouwing. De rechtszaak was aangespannen door de Leidse architect Fons Verheijen die vindt dat het door hem ontworpen gebouw wordt verminkt door de aanpassingen die Naturalis wil doen. Architecten hebben auteursrecht op hun werk.

Tijdens de zitting zei Naturalis dat vertraging in de bouw een schadepost oplevert van vele miljoenen euro’s. Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm waarschuwde zelfs voor een faillissement van het museum als de rechter ook in de bodemprocedure oordeelt dat de nieuwbouw geen doorgang mag vinden.

Naturalis wil het door Verheijen ontworpen gebouw verbouwen tot depotruimtes en bouwt een nieuw expositiegebouw naast het bestaande museum. Verheijen maakte daarom eerder al de gang naar de rechter. Die kwam vorige maand met een tussenvonnis. Daarin werd de architect in het gelijk gesteld en werd het Naturalis voorlopig verboden om ingrijpende aanpassingen aan het gebouw te doen.

In het kort geding heeft de rechter nu bepaald dat het Naturalis met onmiddellijke ingang is verboden om verdere uitvoering te geven aan de voorgenomen verbouwing van het oude Naturalisgebouw. De uitspraak in de bodemprocedure wordt in mei 2017 verwacht.

Directeur Edwin van Huis van Naturalis betreurt de uitspraak van de rechter. “Wij hebben vanmorgen kennis genomen van de uitspraak van de Rechtbank. Wij zijn zeer teleurgesteld. Het museum is enorm gegroeid de afgelopen jaren en we hebben geen keus dan te verbouwen om onze bezoekers goed op te kunnen vangen. We bestuderen de uitspraak nader en beraden ons op een hoger beroep. Deze uitspraak van vandaag heeft grote gevolgen voor zowel het museum als de onderzoekswerkzaamheden, de stad en met name onze bezoekers.”

Volgens Naturalis is de verbouwing geen keus, maar een harde noodzaak. “Het oude museumgebouw is gebouwd voor 150.000 bezoekers per jaar, maar de aantallen zijn de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Vorig jaar ontvingen we 410.000 bezoekers. We konden de bezoekers letterlijk niet meer kwijt en er was ook geen ruimte om onze groeiende collectie, waaronder T. rex, te laten zien.” Ook heeft het huidige museum te weinig toiletten en liften voor de groeiende bezoekersstroom, is het restaurant te klein en ontstonden er in de nauwe doorgangen en op de bruggen opstoppingen die zelfs als gevaarlijk werden beoordeeld.”

Naast een groei van het aantal bezoekers en de collectie, is ook het aantal onderzoekers de afgelopen jaren sterk toegenomen, waardoor er meer kantoor- en labruimte nodig is.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×