(Foto's: Reanne van Kleef).

Gierzwaluwtil in Marepark geopend dankzij inzet van de wijk

De gierzwaluwtil in het Marepark is vandaag geopend door wethouder Paul Laudy. De til biedt plaats aan dertig broedparen. Met het wijkinitiatief willen de bewoners hun wijk aantrekkelijker maken voor gierzwaluwen, die in steden steeds minder geschikte broedplekken kunnen vinden. Leerlingen van de Vrije School Mareland waren ook aanwezig en zongen een speciaal lied zodat de gierzwaluwen zich extra welkom voelen.


Reanne van Kleef sprak met projectleider Hannie Korthof van Groengroep groenoord-Zuid en ontwerpster Anja Möltgen over de gierzwaluwentil in het Marepark.

Groengroep groenoord-Zuid is initiatiefnemer van de gierzwaluwtil. Volgens projectleider Hannie Korthof heeft het project nogal wat voeten in de aarde gehad. Het project werd namelijk steeds groter en er waren steeds meer financiën nodig. Met behulp van verschillende fondsen, sponsors en vrijwilligers in de wijk is het uiteindelijk toch gelukt om de til te realiseren.

Vier jaar geleden ontstond het plan nadat de groengroep een plaatje van een gierzwaluwtil in Den Helder voorbij zag komen. Korthof: “We werkten al aan het terugkrijgen van gierzwaluwen in de wijk. Dus we hadden al allerlei nestkasten aan huizen hangen. Toen we het plaatje van de til in Den Helder voorbij zagen komen, zijn we aan de slag gegaan om dat ook voor elkaar te krijgen.”

In 2014 bood het projectteam drie schetsontwerpen aan de wijk aan. Uiteindelijk is er voor een ontwerp gekozen dat is gebaseerd op het klassieke zwaluwen luciferdoosje. Volgens interieurarchitecte Anja Möltgen, de ontwerpster van de til, was dat verreweg het meest gekozen ontwerp. Na een aantal aanpassingen, zijn het uiteindelijk drie kasten naast elkaar geworden. In elke kast zitten weer tien nestkasten. Aan de buitenkant is een handgeschilderde gierzwaluw te zien. In de tijd dat de gierzwaluwen er zijn, wordt er zelfs een lokroep uitgezonden. Deze werkt op zonne-energie en is met een afstandsbediening aan en uit te zetten.


Wethouder Paul Laudy van Openbare Ruimte vertelt dat het beschermen van gierzwaluwen in Leiden de eerste belofte is die hij als wethouder deed. 

Wethouder Paul Laudy van Openbare Ruimte was namens de gemeente aanwezig om de til te openen. Een memorabel moment voor de wethouder. “Je belooft wat af als wethouder en dan hoop je maar dat je het allemaal waar kunt maken. Op de avond van mijn benoeming was dit de allereerste belofte die ik maakte, om de gierzwaluwen in Leiden beter te beschermen. Dat is hier nu gelukt met deze prachtige til die is ontworpen en gemaakt door mensen uit de buurt.”

Nu de eerste staat, komen er mogelijk nog meer gierzwaluwtillen in de stad. Laudy: “Het is verstandig om eerst te kijken of deze goed werkt, want het is wel de eerste in Leiden. Het zou zonde zijn als we er nu heel veel neerzetten en blijkt dat het niet goed werkt. Maar eigenlijk heb ik er alle vertrouwen in en vind ik het een hele goede suggestie om te kijken of we er meer in de stad kunnen neerzetten.”


Leerling Noa van de Vrije School Mareland vertelt over de gierzwaluwen en laat horen welk lied ze hebben ingestudeerd.

Een speciale rol was vandaag weggelegd voor de leerlingen van juf Maya van de Vrije School Mareland. Ze hadden een speciaal gierzwaluwenlied ingestudeerd om de vogels te laten weten dat ze welkom zijn. Ook werden er door de kinderen bollen geplant om insecten te lokken. En daar zijn gierzwaluwen gek op.

Het gierzwaluwtil is mede mogelijkgemaakt door het duurzaamheidsfonds en wijkinitiatievenfonds van de gemeente Leiden, Fonds1818, de Vogelbescherming, de Gierzwaluwenbescherming, de wijkvereniging en het Oranjefonds, Peter van der Geest van JD-Staal en aannemer Johan van Doorn.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×