Hele stad mag meedenken over beste plek busstation

10

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Leidse gemeenteraad een voorstel gestuurd voor een participatieproces over de locatie van het busstation bij Leiden Centraal. Na die stadsbrede discussie volgt eind dit jaar een voorstel met twee varianten. De gemeenteraad heeft vervolgens het laatste woord. Het participatietraject wordt begeleid door onafhankelijke procesbegeleiders.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Paul Laudy over het komende proces om tot een gedragen locatiekeuze te komen voor het nieuwe busstation bij Leiden Centraal.

Een maand geleden besloot het college geen voorkeur voor één locatie uit te spreken. Aanleiding hiervoor was de stroom van kritiek van belanghebbenden waaronder omwonenden de provincie Zuid-Holland op het voornemen van de gemeente om een nieuwe busterminal te bouwen op de zogenaamde Terweelocatie achter het station. Ook binnen de Leidse gemeenteraad viel daardoor steeds meer draagvlak weg voor de omklap van het busstation.

“Het college wil nu in een open en stadsbreed participatieproces de mogelijkheden voor de locatie van het busstation aan beide zijden van het station Leiden Centraal – centrumzijde en Bio Science Park-zijde – gelijkwaardig uitwerken,” licht Laudy het proces van de komenden maanden toe. “Ook de aan- en afrijdroutes van de bussen worden hierin meegenomen. Op deze manier kan de gemeenteraad in een later stadium een goed onderbouwde afweging maken, waarbij de verschillende belangen zoveel mogelijk gediend zijn.”

Laudy omschrijft het stationsgebied als een potentiële toplocatie voor wonen, werken, verblijven en verplaatsen. “De kansen voor economische ontwikkeling willen we de komende jaren verzilveren. Omdat het stationsgebied van groot belang is voor heel Leiden, vind ik het belangrijk dat ook de locatie van het nieuwe busstation kan rekenen op brede steun. Het participatievoorstel dat er nu ligt, voldoet aan de Leidse eisen: transparant, voor iedereen toegankelijk en vanuit een gelijkwaardige positie van de deelnemers. Ik hoop op een proces waarbij iedereen die dat wil van de gelegenheid gebruik maakt om een bijdrage zal leveren.”

Delen
LeidenWalk

10 reacties

  • Ja, waar was ook al weer die ondertunneling nodig? ennne hoe veel kotse dat?

 1. Net als bij het referendum: kost een hoop geld en dan doen ze toch gewoon wat ze al die tijd al wilden.

  • René Dentener op

   Precies, de zoveelste participatie zonder mogelijkheid om voor of tegen te stemmen. Wordt tijd dat het bindend correctief referendum eindelijk door Den Haag wordt ingevoerd en burgers niet langer meer eens in de vier jaar hun nepstem uit kunnen brengen om vervolgens weer hun mond dicht te moeten houden. Kijk morgen voordat je je stem uitbrengt even goed wie voor en tegen de invoering van het correctief referendum zijn. Tip: zo zou je bijvoorbeeld op Forum voor Democratie van Thierry Baudet kunnen stemmen (zijn voor) i.p.v. op VVD, CDA of SGP (tegen bindende referenda)

 2. We gaan er bij de Burgertop op 22 maart ook aandacht aan besteden. Misschien is niets doen soms ook een goed idee? Maar er gaat daar sowieso wel een hoop veranderen

  • Een Leids burger op

   Ik meen dat er in 2006 al eens een onderzoek gedaan is naar inspraakmogelijkheden van burgers. De conclusie was toen dat burgers best tevreden waren over de inspraakmogelijkheden e.d. maar er te weinig van terug zagen in de uiteindelijke besluitvorming……..

 3. Natasja Veenboer

  Leuk hoor dat “participeren” maar laat ze ook eens komen met alle feiten en duidelijke mobiliteitsanalyses om eens goed onderbouwd tot een herinrichting van station en Leidse omgeving te komen

 4. Meedenken, ja…. Maar mee beslissen niet. Ik denk dat zeker 80% van de meedenkers vinden dat de busterminal op de huidige plek moet blijven. Je kunt er eventueel overheen bouwen (voorbeeld ligt op steenworp afstand, Achmea-gebouw). Dan is de busterminal gelijk overdekt. Twee vliegen in een klap.
  Geen dank, graag gedaan. Verder moeten de ambtenaren van de gemeente Leiden zelf maar even “mee”denken.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.