Leiden tegen testcentrum drones op voormalig vliegveld

1

Leiden en de randgemeenten zien niets in de plannen voor een testcentrum voor dronetechnologie op het terrein van het voormalige vliegkamp Valkenburg. Wethouder Laudy sprak daarover namens de Leidse regio in bij een vergadering van Provinciale Staten. De regio vreest dat de drones bestaande plannen voor grootschalige woningbouw op het terrein dwarsbomen of in ieder geval vertragen. Op het terrein moeten uiteindelijk 5.000 woningen worden gebouwd.

De Leidse wethouder Paul Laudy sprak zich namens de regio uit tegen de komst van de onbemande vliegtuigen naar Valkenburg.

De gemeenten in de Leidse regio vinden het verder zonde om een testcentrum voor drones te vestigen op de dichtstbevolkte vierkante meters van Nederland. “Zonde,” vindt Laudy die pleit om de drones te testen in een deel van het land waar veel meer ruimte is. Het dronecentrum levert volgens de regio ook maar relatief weinig banen op, zeker vergeleken met bijvoorbeeld het Leiden Bio Science Park.

Nu er aan de woningbouwplannen gesleuteld dreigt te worden ziet ook de gemeente Wassenaar haar kans schoon om alsnog extra wensen in te brengen. Wassenaar pleit voor een grotere groene buffer tussen de toekomstige bebouwing op het voormalige vliegkamp en de gemeentegrens.

Laudy: “Als er straks drones zouden komen en Wassenaar krijgt ook een grotere buffer dan wordt het wel ingewikkeld om alle geplande woningen ook echt te bouwen. De regio dringt er daarom bij de provincie aan om vast te houden aan het bestaande masterplan voor het gebied.”

(Archieffoto: Daniel Verkijk).

Initiatiefnemer van het dronecentrum Unmanned Valley is Prins Pieter-Christiaan van Oranje die de plannen vorig jaar juni presenteerde. De prins werkt samen met de  faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.

Delen
LeidenWalk

1 reactie

  1. Wat een gezeur. We missen al jaren het heerlijk geluid van de laag overvliegende vliegtuigen van de MLD. Dat gaf altijd een gevoel van veiligheid en die woningbouw?? Er is nu al heel veel jaren niet gebouwd laat het gewoon mooi open en een paar drones testen is ook voor ons aller veligheid

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.