ROVER wil regulier busvervoer combineren met Wmo-vervoer

De afdeling Holland Rijnland van de Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER) wil dat er binnen twee jaar een uitgewerkt plan ligt waarin in de Leidse regio de lijndiensten van de bussen worden gecombineerd met vervoer in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Hans van Dam van ROVER presenteerde het plan voor OV071 vorige week tijdens een symposium over regionale samenwerking.

Bestuurslid Hans van Dam van Rover Holland Rijnland pleit ervoor om zo’n plan als voorwaarde op te nemen bij de volgende ov-concessie die over twee jaar verleend moet worden door de provincie Zuid-Holland. Nu heeft Arriva die concessie in onze regio.

Van Dam wil met het plan, dat van ROVER de naam OV071 meekreeg, dat de reguliere lijndiensten worden gecombineerd met kleinere busjes die ook in de wijken gaan rijden. “Geen belbussen, want die gaan pas rijden als je belt, maar busjes die al rondrijden en hun route eenvoudig kunnen aanpassen als er vraag is,” licht hij het idee toe.

Voor de financiering zouden de wethouders verkeer in de Leidse regio de handen ineen moeten slaan met hun collega’s die over de bekostiging van de Wmo gaan. Op die manier, zo denkt Van Dam, zijn budgetten slim te combineren, waardoor zo’n fijnmazig ov-stelsel ook uitvoerbaar wordt.

Met het plan OV071 wil ROVER een antwoord geven op het vraagstuk dat openbaar vervoer vanuit de wijken vaak lastig bereikbaar is voor een groeiende groep ouderen die bovendien steeds langer thuis blijft wonen.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×