Kosmische simulaties, ramenwassende robots en bacterievreters

Deze week in de uitzending van Science071: hoogleraar Joop Schaye over de computermodellen die kosmische simulaties heten, masterstudent Jorren Bosga over ramenwassende robots en chemisch immunoloog Sander van Kasteren die onderzoek doet naar bacteriën als ziekteverwekkers. In het wetenschapsnieuws ging het over spinnen, Neanderthalerdieet en hersenactiviteit bij doden.

Aankomende zaterdag gaat het in de Oude Sterrenwacht in Leiden over kosmische simulaties om daarmee ons sterrenstelsel wat beter te kunnen begrijpen. Joop Shaye is hoogleraar Vorming van Sterrenstelsels en doet met behulp van deze simulaties onderzoek naar het ontstaan en de vorming van sterrenstelsels. Door naar het heelal te kijken, kijk je in het verleden. Maar door zo’n simulatie kan je over een langere periode naar het sterrenstelsel kijken. Luister het gesprek hier onder terug, om goed voorbereid naar de Sterrenwacht te gaan:

Hoe kun je een robot ramen laten wassen? Jorren Bosga vertelde in de studio over zijn masteronderzoek naar kunstmatige intelligentie bij robots en hoe je een robotarm kan leren om de ramen te wassen. Zijn onderzoek focuste zich voornamelijk op de kunstmatige intelligentie van robots met betrekking tot bewegingen. 

Het is eigenlijk een wonder dat wij als mensen leven: de helft van de cellen in ons lijf zijn geen menselijke cellen, maar bacteriën. Hieronder bevinden zich vele mogelijke ziekteverwekkers die rustig op onze huid leven en overleven en hun kansje afwachten. Hoe komt het dan dat we toch zelden ziek worden? Sander van Kasteren, universitair docent chemische immunologie aan de Universiteit Leiden, vertelde ons er alles over.

Het échte paleodieet van de Neanderthalers, potvissen die opeens de gezelligheid opzoeken,  hersenen die tien minuten na overlijden nog signalen doorgeven en spinnen eten meer ‘vlees’ dan mensen. Wil je weten hoeveel meer dat is? Luister het hieronder terug.

 

 

 

 

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×