(Foto's: Emile van Aelst / www.leidseglibber.nl).

Negende Leiden Jazz Award met ook prijs voor organisator

Zondagmiddag heeft burgemeester Lenferink de Gouden Speld van de gemeente Leiden uitgereikt aan Ton van Noort. Die kreeg de Gouden Speld van Verdiensten van de gemeente Leiden na de prijsuitreiking van de Leiden Jazz Award in het Leidse Volkshuis. Het was de negende en tevens laatste keer dat Van Noort verantwoordelijk was voor de organisatie van de Leiden Jazz Award.

Lenferink roemde de organisatorische inzet van Ton van Noort op tal van terreinen. Niet voor niets kreeg hij in 1999 hiervoor een Koninklijke Onderscheiding die hem alleen maar stimuleerde om nóg meer dingen voor de mensen te organiseren. Zo was hij de initiatiefnemer en coauteur van het boek Water in de wijk over de (gedempte) watergangen in de Leidse binnenstad. Ook was hij voorzitter van de stichting Kunst in de Wijk.

In 2006 stortte zich vol overgave op de organisatie van ‘Stichting Rembrandt en Leidens Gouden Eeuw’ en hij was de uitgever van het boek ‘Rembrandts Leiden’. Gestimuleerd door dit succes werd besloten om een nieuw boek uit te geven, geschreven door Cees Mentink. Dat was het boek: de Leidse Jazz Geschiedenis. Toen ook dit boek was uitverkocht, vond Van Noort dat er na de Jazzgeschiedenis er ook een toekomst moest zijn. Zo ontstond de Leidse Jazz Award die dit jaar voor de negende keer werd georganiseerd.

Burgemeester Lenferink: “Het is toch heel bijzonder om te vernemen dat Ton van Noort eigenlijk helemaal niet zo van Jazz houdt. Het is daarom zo knap om te zien hoeveel hij voor de Jazz in Leiden heeft betekend. Andere gemeentes zijn er jaloers op”.

 

Prijswinnaars van de Leiden Jazz Award waren Mo van der Does die er met de Leidsch Dagblad Lezersprijs vandoor ging. Aaron Castrillo (pers- en publieksprijs) en Marco Apicella (vakjuryprijs).

 

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×