(Impressie: Nov'82 Architecten).

Stationsplein krijgt 'visitekaartje' voor Leiden

NOV’82 Architecten uit Rotterdam heeft het winnende ontwerp voor de tijdelijke inrichting van het Stationsplein ingediend. “Met hun ontwerp ‘VisiteKAART’ scoorden zij overtuigend de meeste punten bij de jury,” zo laat de gemeente Leiden die de prijsvraag uitschreef weten.

In december vorig jaar deed de gemeente Leiden een oproep voor ideeën om het Leidse stationsgebied gastvrij en aantrekkelijk te houden tijdens de bowwerkzaamheden de komende jaren in het gebied. In totaal zijn dertien ontwerpen ingediend.


Reanne van Kleef sprak met wethouder Paul Laudy over het winnende project.

Na een eerste selectieronde werden drie kandidaten uitgenodigd voor de tweede ronde: JUST, Beeldr&Doorgedraaid en NOV’82 Architecten. De drie bureaus hebben hun plannen aan de jury toegelicht. De criteria waren beleving, creativiteit, realisme, identiteit van de stad, verblijfskwaliteit en oriëntatie. NOV’82 scoorde hierbij het hoogste aantal punten en had de beste papieren als het ging om het totaalplaatje.

Wethouder Paul Laudy (bouw en openbare ruimte): “De komende jaren wordt er flink gebouwd in het Leidse stationsgebied, denk bijvoorbeeld aan Lorentz en De Geus. Met VisiteKAART ben ik heel blij. Deze tijdelijke invulling zorgt er voor dat we tijdens de bouwwerkzaamheden toch een gastvrije entree naar de binnenstad hebben voor onze bezoekers.”

Het ontwerp ‘VisiteKAART’ bestaat uit een met weerbestendige verf geschilderde plattegrond van de Leidse binnenstad. Een aantal prominente gebouwen in de stad wordt in 3D gesymboliseerd waarbij bovenop een gravure van het gebouw geplaatst wordt zodat het herkend kan worden. Ook dienen deze objecten als zitplaats. Aan de randen komen op de plekken van de parken, bakken van cortenstaal met daarin groen.

Met een QR-code met daaraan gekoppelde app kan de bezoeker meer informatie over wat er in de stad te doen is. De twee meter hoge uitkijktoren nodigt de bezoeker uit om VisiteKAART van bovenaf te bekijken. Dit moet bijdragen aan de oriëntatie van de bezoeker; de ondergelegen windroos versterkt dit nog eens.

Het plan wordt zo snel mogelijk na het verkrijgen van de benodigde vergunningen uitgevoerd en zal twee jaar lang het Stationsplein sieren. De gemeente stelt 75.000 euro beschikbaar voor de uitvoering van het plan.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×