Leefbaar Leiden wil rookvrije terrassen

117

Elke horeca-ondernemer in Leiden zou een deel van het terras rookvrij moeten maken. Dat wil Leefbaar Leiden. fractievoorzitter Daan Sloos deed afgelopen donderdag in de gemeenteraad een oproep van die strekking aan het college. “Kunt u dat voortaan bij het verlenen van een vergunning als voorwaarde opnemen?”

Chris de Waard in gesprek met Daan Sloos van Leefbaar Leiden over rookvrije zones op Leidse terrassen.

Delen

117 reacties

  • Geweldig juist! En dat zeg ik als roker. Dat ik en mijn mede rokers onze longen om zeep willen helpen betekent niet dat niet-rokers zoals u er last van moet hebben als u geniet van de zon. En aangezien ik al niet aan mijn eigen gezondheid denk, zal ik zeker niet aan die van de uwe of andere denken zonder dat regelgeving mij er toe dwingt. Wij rokers hebben dit strenge beleid juist nodig!!

 1. Martijn Apeldoorn

  De cafΓ©s moesten toch rookvrij worden.. gaan de niet-rokers maar lekker in hun rookvrije cafe zitten ipv in de buitenlucht waar je gewoon een peukkie kan doen…

 2. Gerda de Vink

  leiden wil weer voorop lopen , en de horeca word naar de klote geholpen , kroegen – horeca moeten het hebben van de zomer – terrasjes tijd, , kroegen enz dit pikken , kunnen ze helemaal hun deur sluiten ,, kunnen ze de trerrasboten wel opruimen , buurthuizen liggen er al door op hun kont , de 1 sluit na de ander of er zit niemand meer ,

 3. Sanne Pesant

  Nou dan zullen het lege terrassen worden deze zomer goed plan leefbaar Leiden 😑 zullen de ondernemers echt heeeel blij mee zijn NOT!

 4. Wilma Van Steijn

  Tuurlijk joh help de horeca nog meer naar de kloten, als de niet rokers er last van hebben gaan ze maar binnen zitten, eerst werken ze ons naar buiten, zitten we buiten en in aparte hokjes, is het nog niet genoeg….#plurtochop .

 5. Ben Teske

  Ongeveer de zelfde onzin als de geel omlijnde vakjes op centraal station. Geven ze dan subsidie op een hoogwerker waar de rokers 2 meter boven t maaiveld kunnen roken. Ik hou persoonlijk niet van ice tea green drinkers maar dring niet aan op een verbod

 6. Gerry van Bakel

  Iedereen die tegen is brieven sturen naar de burgemeester, de wethouder en het gemeenteraadslid op wie je hebt gestemd, hoeft niet lang te zijn, niet schelden, gewoon uitleggen waarom je dat geen goed idee vind…

 7. Rik Vonk

  Ik word helemaal zenuwachtig van mensen die glutenvrij eten, kan je daar dan ook een apart stukje terras voor maken? En voor huilende kinderen? En voor mensen die te hard lachen? Een stiltezone? Oja en doe ook een zone waar mensen scheten mogen laten. Iedereen blij

 8. Richard de Graaf

  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

 9. Anne Korbee

  RaΓ―sa CΓ©line van Deventer Nadia Korbee Kirsten Korbee Sten van Duijn zijn jullie nu ook hier voor? πŸ˜‚ maar wel winnen voor jullie dat je niet rookt

 10. Karel Hakkert

  Dat krijg als je een idioot met geldingsdrang in je stad hebt en zich zelf continu met onzin opdringt aan anderen , veel meer zinnigs komt er niet uit …….

 11. uuh…? dus de Aso’s van PVV-Leiden willen iets verbieden wat 50% van de PVV-ers graag doet??

 12. Helemaal goed! Dat is makkelijk uitvoerbaar en ook véél socialer richting niet rokers, of ouder met kinderen die op dat zelfde terras zitten. In sommige landen is dit al zo en dat werkt prima. Wat me altijd tegen valt zijn die domme reacties van de tegenstanders (waarschijnlijk veelal rokers). Het draait niet allemaal om JOU weet je? Het gaat juist om de mensen om je heen te beschermen tegen JOU slechte gewoontes. Door altijd zo belachelijk te reageren bevestig je alleen maar hoe asociaal je bent. Want je redeneert alleen maar vanuit jezelf.

  • Sinds dat men doorgeslagen is als niet roker door de rokers te verbannen wordt het met de dag gekker. Eerst wordt je naar buiten gejaagd en nu van het terras! HET DRAAIT OOK NIET ALLEMAAL OM JULLIE! Waarschijnlijk rij je auto of scooter of bromfiets? Zullen we die ook maar van de straat verbannen? Laten we ALLES waar rook uit komt verbannen!

 13. Ronald Grootveld

  Iedereen gelijk in shock hier.. haha. We zijn allang niet de eerste waar dit dan zou zijn. Maak je toch niet zo druk. Er is altijd wel een plek waar je wel kan roken, is het niet op het rokers deel van een terras dan is t wel gewoon op straat. Drama.

 14. Sonja Grondel

  Leefbaar Leiden maakt meer kapot dan de terrasbezoekers lief is…. zelfs op een terras vraag ik aan mijn buurvrouw/buurman als ze naast me zitten of er bezwaar is tegen een shaggie, standaard antwoord nee hoor, geen probleem mee in de buitenlucht… maar als Leefbaar Leiden de horeca naar de gallemiezen wil helpen, is dat hun verantwoordelijkheid…… maar dan ook geen biertje meer buiten want stel je voor dat kinderen dan ook een biertje willen gaan bestellen, en geen bitterballen ivm spontaan opkomende kritiek, want in frituurvet gebakken…. geen frisdrank, want teveel suiker, enz. enz. enz. !!! stelletje wereldvreemde mafketels zeg bij LL…….

 15. Nica Niesing

  Ga lekker binnen zitten niet rokers, nu het binnen roken verboden is, heb je maar te accepteren dat het buiten van de rokers is, we moeten in de winter buiten staan en in de zomer worden we verbannen? Opgepleurt

 16. Sinds dat men doorgeslagen is als niet roker door de rokers te verbannen wordt het met de dag gekker. Eerst wordt je naar buiten gejaagd en nu van het terras! HET DRAAIT OOK NIET ALLEMAAL OM JULLIE! Waarschijnlijk rij je auto of scooter of bromfiets? Zullen we die ook maar van de straat verbannen? Laten we ALLES waar rook uit komt verbannen! Er is meer vervuiling van gemotoriseerd verkeer met hun z.g. filters en fabrieken dan vervuiling van rokers. Doodmoe word je er van stelletje losgeslagen debielen!

  • Eric van 't Groenewout op

   Zo te lezen komt er nu flink veel rook uit u oren! Het voorstel van de PVVer Daan Sloos vind ik zo gek nog niet. Wat is er mis mee als een deel (herhaal: een déél) van een terras rookvrij wordt gemaakt? Het is aantoonbaar slechts een minderheid die rookt. “HET DRAAIT OOK NIET ALLEMAAL OM JULLIE!”, schrijft u. Maar betrek dat ook eens op uzelf. Het draait ook niet alleen om de rokers, dus waarom zou je niet tenminste een groot deel van het terras rookvrij houden? Er wordt hier geen rookverbod bepleit.
   Het zou fijn zijn als rokers ook eens rekening willen houden met mensen die geen longkanker willen oplopen. Ik vraag mij ook weleens af of rokers weten waarvoor asbakken zijn bedoeld. Ik verbaas mij over de vanzelfsprekende nonchalance waarmee peuken op de stoep of in het water worden gegooid. Loop eens bij Centraal of langs de Nieuwe Rijn: je zou mij gaan denken dat asociaal gedrag (het weggooien van peuken en lege sigarettendoosjes) gerelateerd is aan roken.”HET DRAAIT OOK NIET ALLEMAAL OM JULLIE!”, nee, dat doet het inderdaad niet, maar rokers zouden best weleens wat meer rekening met niet-rokers mogen houden, want het draait ook niet alleen om jullie.

   • RenΓ© Dentener op

    Maar het is wel erg betuttelend wat Daan Sloos hier voorstelt. En dan te bedenken dat het verkiezingsprogramma van de PVV qua voorstellen niet veel verder kwam dan één A-4tje bij de afgelopen verkiezingen. Dus als je dan iets voorstelt wat betrekking heeft op horeca richt het dan op het verminderen van de regeldruk zoals welke kleur of hoogte het terrasmeubilair moet hebben en dat soort ongein. Daarbij, horecaondernemers zijn mans genoeg om zelf te beslissen of ze op hun terras wel of niet rookvrij willen werken. Als je daar het college mee belast vraag je in feite ook weer om het opzij zetten van handhavingscapaciteit en die kan ook elders nuttiger worden ingezet. Toch?

   • Ik ben het eens met Eric. Roken in het openbaar is asociaal en leidt blijkbaar tot een ernstige hersenaantasting waardoor de paffers geen as- en afvalbakken kunnen vinden. Misschien zouden verslaafde, hardnekkige rokers verplicht moeten afkicken, maar dan wel op eigen kosten, want wie rookt heeft immers geld genoeg.

   • Een Leids burger op

    Inderdaad roken hoeft niet verboden te worden als rokers er eens beter op zouden letten dan hun rook niet bij andere mensen in het gezicht waait. Zelf vind ik het niet prettig op een terras iets te eten met de rook van anderen. Meestal ga ik dan maar even een eindje verderop zitten.

    • RenΓ© Dentener op

     Ik heb liever dat het college eens een keer nadenkt over de schadelijkheid voor de gezondheid van bewoners die ontstaat door het gebruik van houtkachels in woningen. De uitstoot van fijnstof door houtkachels ligt acht tot tien keer hoger dan de maximale waarden die de VN Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert. Als LL of de PvdD nu eens met een voorstel daarover zouden komen i.p.v. een visverbod… https://www.renovatieprofs.nl/nieuws/ggd-pak-schadelijke-rook-houtkachels-wettelijk-aan

     • #Rene Ik denk dat je dan met open haarden zou moeten beginnen. Een open haard heeft een rendement van maximaal 15%. De rest van de warmte gaat door de schoorsteen naar buiten. In nieuwbouwwoningen is er nog geen wettelijke beperking in de aanleg van open haarden aangebracht.

 17. straks mag je nog geen eens een scheet laten want dat is ook millieu vervuiling

 18. Stap over op een e-sigaret van Esigaretshop.nl aan de Apothekersdijk. Ze hebben sinds kort een mooie showroom waar je diverse smaken kunt uitproberen:)

 19. Else Kortselius

  Wat een overdreven reakties zeg. Als je het artikel leest staat er dat ze willen dat een gedeelte vh terras rookvrij wordt. Niet heel het terras. En dat vind ik een goed idee. Er zijn namelijk ook veel mensen die er echt last van hebben. En op een terras eet je soms ook wat en dan is het echt vies als er naast je gerookt wordt.

 20. Sinds ik mijn e-sigaret rook hoor ik klachten meer van mensen naast me.
  De e-sigaret heeft namelijk geen rook.Het smaakt naar rook en het lijkt op rook maar het is gewoon waterdamp.
  Er is dus ook geen meerook gevaar.
  De e-sigaret bevat – Geen Rook
  – Geen Teer
  – Geen Koolmonoxide
  – Geen Nare luchtjes

  Tot 75 % goedkoper
  Afname nicotinebehoefte

  Bestel ook makkelijk via : http://www.esigaretshop.nl

  • Je bedoeld zeker geen klachten !
   Ik heb met mijn e-sigaret nog nooit een klacht gehad.
   Ben er zo blij mee.Ik rook zonder de vele nadelen !!
   Ik heb weer een goede conditie 😊

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.