Foto: Pixabay

Pas op met koolmonoxide in je woning

Gemiddeld sterven in Nederland tien mensen per jaar aan koolmonoxide. Het gevaarlijke aan koolmonoxide is dat het niet te proeven, horen of ruiken is. Het is een sluipmoordenaar die je niet ziet aankomen.

Het ontstaan van koolmonoxide

De boosdoener van koolmonoxide is vaak onvolledige verbranding oftewel te weinig zuurstof. Binnenshuis komt dit vaak voor bij oude geisers of gasfornuizen, maar dit zijn niet de enige apparaten de dit gevaar kunnen oproepen. Ook centrale verwarmingsketels of gaskachels kunnen koolmonoxide produceren. Het is dan ook altijd aan te raden om het huis goed te luchten als deze apparatuur in gebruik is.

Wie kleine beetjes koolmonoxide inademt, merkt dit vaak niet. Er treden slechts enkele vage klachten op die in de buitenlucht vaak snel weer verdwijnen. Pas bij hevigere blootstelling aan koolmonoxide worden de klachten duidelijker. Hoofdpijn, duizeligheid en oververmoeidheid zijn voorbeelden.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Betrouwbare apparatuur gebruiken en deze jaarlijks laten controleren door een erkende monteur voorkomt risico’s. Ook het installeren van een koolmonoxidemelder die afgaat als er koolmonoxide wordt gedetecteerd is beslist aan te raden. CVkoopjes.nl levert alle merken betrouwbare verwarmingsapparatuur, ketels en thermostaten.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×