(Foto's: Niek Bavelaar).

Laatste Cantatedienst voor dominee Alblas

Voor de allerlaatste keer zal dominee Ad Alblas aanstaande zondag, 26 maart, een Cantatedienst in de Pieterskerk leiden. Alblas gaat komende zomer met emeritaat en dat betekent voor hem een einde aan 27 jaar leiding geven aan dit cultureel-religieuze motief dat hij samen met anderen op de cultuuragenda van Leiden zette.

“Door muzikale en historische achtergronden te verbinden met een eigentijdse duiding van de oude teksten ontstaat een buitengewoon aansprekende uitvoering van de geliefde cantates van Joh. Seb. Bach,” zegt Alblas die vindt dat de eredienst in een kerk de oorspronkelijke setting van Bach’s cantates is.

Voor aanstaande zondag is de bekende cantate 80 gekozen ‘Ein feste Burg ist unser Gott’. Deze keuze sluit aan bij het herdenkingsjaar van 500 jaar Reformatie. Het lied waarop deze cantate is gebaseerd, is hét lied van de reformatie geworden. De tekst is van de monnik Maarten Luther die in 1517 niet kon vermoeden wat hij teweeg zou brengen met zijn stellingen. De beweging van vernieuwing en hervorming scheidde ooit groepen gelovigen, maar dit jaar gaat cantate 80 katholieken en protestanten verbinden.

Alblas: “Muzikaal bezien wordt het openingskoor als het hoogtepunt van Bach’s koraalmuziek gezien. De geweldige muzikale kracht, afgewisseld met meer reflectieve delen, wordt door een groot aantal instrumenten ondersteund.”

Uitvoerenden zijn zondag het Leids Projectkoor onder leiding van Béni Csillag, met solisten en begeleid door Arezzo. De toegang is vrij en er is ontmoeting na afloop. Aanvang is 19.00 uur.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×