Hennie Kuiper en Joop Zoetemelk gaven het startschot voor de 100 kilometer en reden zelf de 75 kilometer tijdens de Joop Zoetemelk Classic. (Foto's: J.P. Kranenburg).

Hoog bezoek tijdens Joop Zoetemelk Classic

Bij de Leidse Ren- en Toervereniging Swift verschenen zaterdag 5000 fietsers aan de start voor de elfde editie van de Joop Zoetemelk Classic. Zoals elk jaar was de laatste Nederlandse Tour de France-winnaar zelf ook aanwezig. Samen met Hennie Kuiper, nog zo’n wielrenlegende, en sportwethouder Paul Dirkse gaf hij het startschot voor de 100 kilometer. Daarna stapten ze zelf op de fiets voor een tocht van 75 kilometer.

Voor veel mensen was het bijzonder om de twee wielergrootheden in levende lijve tegen te komen. Vooral Zoetemelk werd regelmatig staande gehouden voor een selfie. Zoetemelk vond dat geen enkel probleem en stond elke keer lachend op de foto.

Zelfs wethouder Dirkse was wel een beetje onder de indruk van de twee. “Een grote eer om hier samen met Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper het startschot te mogen geven. Ik kan ze nog goed herinneren uit de tijd dat dat ze actief wielrenner waren. Dit zijn legendes. Ik ga proberen om ze bij te houden.”

Voor Zoetemelk was het heel normaal dat hij bij zijn ‘eigen’ Classic aanwezig was. “Ik vind dat je daar gewoon bij hoort te zijn. En zolang mijn gezondheid dat toelaat zal ik dat ook zeker blijven doen. het is ook altijd leuk om weer over de wegen te fietsen waar ik ooit ben begonnen.” Zoetemelk is geboren in Leiden en begonnen met fietsen bij Swift.

Na afloop waren bedenker van de toertocht Cor Vergeer en koersdirecteur Anton Dalhuijsen ook zeer tevreden over het verloop. De regen zorgde wel voor wat meer lekke banden en één arm raakte uit de kom bij een val. “Dat zijn dingen waar we ons altijd wel zorgen over maken, maar gelukkig zijn er verder geen rare dingen gebeurd”, zegt Dalhuijsen. “We hebben enorme mazzel dat we deze Classic elk jaar opnieuw kunnen organiseren. We zijn Joop dankbaar dat hij elk jaar wil komen en als ik hier rondloop zie ik allen maar vrolijke gezichten. Er valt geen onvertogen woord en iedereen is in een goede stemming.”

“Geweldig gezicht dat al die mensen ondanks de regen en de wind hier toch weer op af komen en zich klaar maken voor een mooie tocht door het Groene Hart.” Volgens Vergeer kan de tocht niet veel meer groeien. “We hebben nu vijfduizend inschrijvingen en dat is mooi. Meer kunnen we er eigenlijk niet hebben in verband met de veiligheid op dit complex maar ook op de weg.”

Na afloop van de Joop Zoetemelk vond ook nog de officiële start van het project Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp plaats. Dat project is bedoeld om mensen die dat zelf niet meer kunnen, samen met een fietsmaatje weer te laten fietsen en van de buitenlucht te laten genieten. Inmiddels zijn er vijf duofietsen beschikbaar. Zoetemelk reed zelf voorop bij de start, samen met SWIFT-lid Jan Pool die helaas niet meer zelfstandig kan fietsen. Het zijn echt hele mooie fietsen en ik vind het ook een heel mooi programma. Ze nemen mensen die niet meer zelf kunnen fietsen weer mee de natuur in. Dat vind ik gewoon geweldig.”

Na afloop vertelde koersdirecteur Dalhuijsen nog een verhaal over Zoetemelk. “Ik durf deze anekdote eigenlijk nu pas te vertellen. Twee jaar geleden heb ik Joop koud laten douchen. Hij had toen al 75 in plaats van 100 kilometer gereden. Anderhalf uur in de regen. Toen wist ik niet dat de douches niet warm waren. Daar heb ik natuurlijk sorry voor gezegd. Later zei hij daarover: ‘Ach, in de koers wordt je ook koud en nat. Dus maak je maar geen zorgen’. En dat is waarom ik Joop Zoetemelk en wereldvent vind.”

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×