Wiskundige tentoonstelling toert langs Leiden

IMAGINARY, zo heet de tentoonstelling die is neergestreken op het Rapenburg. Geen dure schilderijen of historische objecten maar televisieschermen waarop allerlei gekleurde vormen bewegen. IMAGINARY is dan ook niet zomaar kunst, het  zijn ‘sprankelende beelden en schitterende foto’s van de kunstzinnige wereld van de wiskunde’.

Wie dacht dat Wiskunde niet meer is dan saaie getallen en formules in stoffige schoolboeken kan zijn borst nat maken. Wiskunde is overal en om dat nog eens duidelijk te maken, waren er bij Science071 maar liefst drie wiskundigen te gast: Professor in de Wiskunde Bas Edixhoven, Roland van der Veen van het Mathematisch Instituut Leiden en Peter Kop van de lerarenopleiding van de Universiteit Leiden, het ICLON.

Wiskunde kunnen we al ruim 400 jaar zichtbaar maken. Het was de filosoof Descartes die op het idee kwam dat getallen kunnen verwijzen naar punten op een assenstelsel. Zo kan je met wiskundige formules allemaal lijnen trekken. Je vertaalt als het ware de onbegrijpelijke wiskunde naar verschillende vormen, en je weet pas welke vorm er bij een formule hoort zodra je hem tekent. Voor de tentoonstelling is gekeken welke vormen er allemaal getekend kunnen worden met
wiskundige formules. Niet om een wiskundig probleem op te lossen maar om een mooi beeld te krijgen. Beelden waar je ook zelf mee mag spelen – het is dan wel even afwachten wat er uit komt. 

De tentoonstelling is dus niet alleen leuk voor wiskundigen, maar ook voor het brede publiek.  Het is wel dan het spelen met formules en figuren. We hopen ook dat mensen door de tentoonstelling gaan beseffen wat je met wiskunde allemaal kan doen. Als je een robot wil laten dansen heb je wiskunde nodig, beaamt Roland van der Veen.

De tentoonstelling laat zien dat  we nog lang niet alles weten: wiskunde is (nog steeds) in beweging en je hebt de grenzen snel bereikt. Daarna kom je op onbekend terrein. ‘Het belangrijkste is dat je dingen wil begrijpen en dat het goed voelt als je het begrijpt. Meer heb je niet nodig als wiskundige’, aldus Peter Kop.

Helaas is de tentoonstelling op het Rapenburg bijna voorbij: vrijdag is al de laatste dag. De wiskundigen willen graag een experimentje doen en vragen daarom alle luisteraars om vooral langs te komen: ze hebben een grote stapel boekjes over grappige ‘doe-het-zelf’wiskunde om weg te geven. We zullen zien wie aan deze oproep gehoor geeft!

Máár, mocht je geen tijd meer hebben om nog langs te komen: geen paniek, je kan nog altijd de Leidse wiskunde wandeling doen. Ook komt IMAGINARY volgend jaar waarschijnlijk naar het Boerhaven, dus niet getreurd. “Wiskunde is als zuurstof, als het er niet is merk je het pas”, citeert Edixhoven de fameuze Alexander Rinnooy Kan. Na het vrolijke bezoek van de drie wiskundige aan de studio moeten wij ook dan ook toegeven dat Wiskunde inderdaad leuker is dan dat we hadden gedacht.

(Rosa Rupert in gesprek met v.l.n.r. Roland van der Veen, Bas Edixhoven en Peter Kop)

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×