De videoclub LVSL is al driekwart eeuw actief in Leiden. (Foto's: Coby Haring).

Leidse Video en Smalfilm Liga viert 75-jarig jubileum

Je ziet het niet vaak meer: een vereniging die al 75 jaar actief is. Toch bestaat de Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) op 26 maart driekwart eeuw. Naast een groot feest voor de leden is iedereen welkom op maandag 27 maart, waar de documentaire ’24 uur Leiden’ in première zal gaan.

De LVSL is midden in de Tweede Wereldoorlog opgericht door Emille Timan. De sobere realiteit kon een klein groepje enthousiastelingen er niet van weerhouden om bezig te zijn met hun passie: het vastleggen van beelden op film. Toen ging dat nog op 8 milimeter smalfilm maar tegenwoordig wordt er ook bij de LVSL ‘gewoon’ gebruik gemaakt van de nieuwste technieken.

Bijna 75 jaar later is de LVSL met meer dan 100 leden nog springlevend. Elke week komt de vereniging bij elkaar en komen alle aspecten van het filmmaken aan de orde. Van opname tot montage, van shot tot belichting: de LVSL is al jaren bezig met het beoefenen van al die zaken die zo belangrijk zijn om een verhaal naar bewegende beelden te vertalen. Zo nu en dan worden er professionals uit het werkveld gevraagd om een avondje te vertellen over hun werkzaamheden. Interessant voor iedereen met een passie voor film.

Siebe Schuemie in gesprek met LVSL voorzitter André van der Tuijn over het 75-jarig jubileum van de videoclub.

Toch is de gemiddelde leeftijd van de LVSL niet erg jong te noemen. De jongste leden zijn tussen de dertig en veertig jaar. Erg jammer, vindt ook voorzitter André van der Tuijn. Andre ziet het gemak van het filmen met mobieltjes als een belangrijke factor voor het wegblijven van jeugdige enthousiastelingen. “En dat terwijl de technieken die wij leren voor iedereen relevant zijn, of je nou filmt met een camera of mobieltje”, aldus de voorzitter van de LVSL in een interview met Sleutelstad. LVSL is aan het kijken hoe de jeugd in de toekomst benaderd kan worden. Al zijn die nu al van harte welkom natuurlijk.

Op 25 maart zal door de leden het 75-jarig bestaan gevierd worden. Twee dagen later, maandag 27 maart, wordt er om 19.30 aan de Boshuizerlaan 5 een open avond georganiseerd waarbij iedereen welkom is. Dan gaat ook het nieuwste project van LVSL in premiere: ’24 uur Leiden’. De documentaire laat de bedrijvigheid van de stad zien in een mooie montage van ongeveer een half uur. En dat sluit heel mooi aan bij een vereniging die zijn roots al 75 jaar in Leiden heeft zitten.

Cultuur


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×