Acteur Bas Muijs moet een van de hoofdrollen gaan vervullen in de serie Force 071 waarvan het, naar nu blijkt, allerminst zeker is dat deze er ook echt gaat komen. (Foto's: Chris de Waard en Emile van Aelst).

Leidse misdaadserie Force 071 lijkt farce

Komt er nu wel of geen in Leiden opgenomen misdaadserie? Die vraagt dringt zich op nu er steeds meer aanwijzingen zijn dat het verhaal van producent LTH Productions uit Amersfoort aan alle kanten rammelt. Eigenaar Lorena Hoogendijk vertelde vorige week in een interview op Sleutelstad FM dat de financiering van het twee miljoen kostende project Force 071 zo goed als rond was. En zo lijkt Leiden sowieso een eigen soap te krijgen…

Chris de Waard ging naar de sponsorborrel en sprak met producente Lorena Hoogendijk, stuntman Edward van Tongeren van het Leidse bedrijf Movie Stunts en met acteurs Bas Muijs en Judith Hofstede over de productie. Op dat moment waren de gerezen twijfels nog niet uitgesproken,

Voor haar achtdelige serie Force 071 met in de hoofdrol Bas Muijs zouden het NPO-fonds en de omroep die het programma in 2019 op de buis gaat brengen een flink deel betalen. Ook het ministerie van OC & W zou volgens Hoogendijk een flinke duit in het zakje doen. Inmiddels is er van die verhalen nog maar weinig over.

Het NPO-fonds heeft weliswaar van het plan gehoord, maar meer dan een mailtje over het plan is daar nooit binnengekomen. “Zo werkt het fonds ook niet,” legt algemeen secretaris Hanneke Bouwsema van het fonds uit. “Het begint bij een van de publieke omroepen. Als een omroep een plan omarmt, dient de omroep bij ons een aanvraag in voor een bijdrage. Daarvan is in dit geval geen sprake.” Ook bij het ministerie is geen aanvraag bekend.

Hoewel de producente vorige week zelf op Sleutelstad Radio vertelde dat het NPO-fonds een deel van de productie betaalt, ontkent ze dat nu. Sterker nog, het fonds ontving gistermiddag een mail waarin Hoogendijk verontwaardigd meldt dat ze uit de media moest vernemen dat het fonds een deel van haar serie bekostigt. Ze draait het hele verhaal dus vreemd genoeg om.

Hoogendijk organiseerde gistermiddag een kennismakingsborrel waar ze het Leidse bedrijfsleven hoopte te interesseren voor de serie waarvoor de opnames deze zomer zouden moeten beginnen. Tijdens die bijeenkomst werd haar ook gevraagd naar de financiering. Daarop kwamen ontwijkende antwoorden. Wel kreeg onze redactie vanmorgen een mail van Hoogendijk en scenarioschrijfster Sonja da Graca die in de mail meldt tevens jurist te zijn.

In de mail betreuren de twee het dat er ‘geruchten worden verspreid die uitdrukkelijk in strijd zijn met de waarheid’. “Uiteraard zullen wij ons hierdoor niet laten leiden en gaan wij in volle vaart door. Wel willen wij een aantal onwaarheden en wilde geruchten uit de wereld helpen”.

Hoogendijk vervolgt: “Het is op dit moment nog niet duidelijk op welke zender Force 071 te zien zal zijn. Zodra dit vaststaat zal dit nieuws bekend worden gemaakt.” Vorige week vertelde de producent nog op de radio dat er al een omroep was, maar dat ze die nog niet kon noemen. Over de productiekosten van twee miljoen euro doet ze bij nader inzien liever geen mededelingen meer: “Televisie is maatwerk,” is alles wat ze er nu nog over kwijt wil.

Bouwsema van het NPO-fonds laat nog weten dat externe producenten een voorstel ook rechtstreeks bij de NPO kunnen pitchen. “Dat gaat dan dus buiten het NPO-fonds om,” legt ze uit. “Maar voor zover ik heb kunnen achterhalen is dit project ook bij de netredacties van de NPO niet bekend. En met trailer die voor Force 071 is gemaakt zou het project bij het NPO-fonds waarschijnlijk niet in aanmerking komen voor een bijdrage. Op basis van het criterium hoogwaardig drama”, spreekt Bouwsema uit ervaring.

Leiden force071


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×