Leiden zet vol in op de positie van internationale kennisstad. Deze week hielden de gezamenlijke kennisinstellingen nog een symposium over dat thema. Het ontvangen van ESOF 2020 sluit perfect aan bij die ambities. (Foto: Chris de Waard).

Leiden dingt mee naar hosten supercongres ESOF 2020

Leiden is samen met Den Haag in de race om het grootste multidisciplinaire wetenschappelijke congres van Europa, het ‘EuroScience Open Forum 2020’ (ESOF 2020), te ontvangen. De komende maanden werkt Leiden Marketing samen met de Universiteit Leiden, het LUMC, de gemeente Leiden, het Haagse Convention Bureau en partners in Den Haag en de Leidse regio aan een voorstel om het prestigieuze congres binnen te halen.

Chris de Waard sprak met directeur Martijn Bulthuis van Leiden Marketing over het naar Leiden halen van ESOF 2020.

Voor 15 juni moet er een gedegen plan op tafel liggen. Dit zogenaamde bidbook moet vervolgens worden toegelicht tijdens een pitch in München. Naast Leiden is alleen het Italiaanse Triëst nog in de race. Leiden heeft voor het bidbook inzage gekregen in de plannen van Kopenhagen (ESOF 2014)  en Manchester (ESOF 2016).

ESOF is pakweg een factor tien groter dan de congressen die Leiden tot nu toe heeft gefaciliteerd. Vierduizend deelnemers bezoeken zo’n 150 evenementen en bijeenkomsten verspreid over een week. Dat kan Leiden niet alleen en alleen al daarom is de samenwerking met Den Haag gezocht. Bulthuis: “Dit is van een schaalgrootte die we nog niet eerder op ons af hebben zien komen”.

Leiden zet al een aantal jaren in op het binnenhalen van congressen. Er kwam een speciaal congresbureau dat is gelinkt aan Leiden Marketing en 76 Leidse hoogleraren werden ambassadeur voor Leiden Congresstad. Uit dat ambassadeursnetwerk kwam ook de voorzet voor dit congres. Vanuit het LUMC werd er op gewezen dat er nog geen ESOF-stad is geselecteerd voor het congres in 2020.

Het belang voor Leiden  om ESOF binnen te halen is volgens Leiden Marketing-directeur Martijn Bulthuis enorm. “Het is boven alles prestigieus. We mogen ons dan een jaar lang ‘European City of Science’ noemen en dat is van groot belang voor Leiden als internationale kennisstad. Hiermee kunnen we ons geweldig profileren naar andere congressen, internationale studenten, onderzoekers en hoogleraren”.

Ook er is een enorme economische spinoff die voorlopig wordt becijferd op zo’n zes miljoen euro. Vierduizend wetenschappers in de stad en nog een veelvoud daarvan aan gezinnen die meekomen en extra toeristen.

EuroScience Open Forum (ESOF) is een pan-Europese wetenschapsconferentie, die elke twee jaar wordt georganiseerd. De doelstelling van de conferentie is het bij elkaar brengen van wetenschappers, beleidsmakers, journalisten, docenten en trainers van over de hele wereld om te praten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, onderzoek en innovatie. De conferentie vindt plaats in de stad die voor dat jaar is uitgeroepen tot European City of Science. ESOF 2020 vindt plaats in juli van dat jaar.

Economie Leiden Regio Science European City of Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×