Het Vijf Meibad is nu nog de thuisbasis van LZ 1886 maar daar zou met de komst van het Vlietbad verandering in kunnen komen (Foto: LZ 1886).

LZ 1886 zet deur op kier voor fusie met De Zijl Zwemsport

Een onverwachte wending bij zwemsportvereniging LZ 1886: op de jaarvergadering stemde een meerderheid van de leden in voor een samenwerking met vereniging De Zijl Zwemsport. Twee jaar geleden werd dit voorstel nog door de leden afgewezen.

Het is pas twee jaar geleden dat de leden van LZ 1886 nog tegen een samenwerkingsverband met De Zijl Zwemsport stemden. De huidige voorzitter Ruud Heijnekamp nam daarna het stokje over van Jan Breedeveld. Dat gebeurde op initiatief van zoon Boy Heijnekamp, die toen al bestuurslid was. Boy was tegen een samenwerking en richtte destijds met 50 andere leden ‘Next Generation’ op, een beweging die toen met succes voorkwam dat het van een samenwerking tussen de twee verenigingen kwam. Ruud Heijnekamp heeft toen de rol als voorzitter op zich genomen. Samen met het bestuur is hij de afgelopen twee jaar druk bezig geweest met het in kaart brengen van de voors en tegens met betrekking tot een eventuele samenwerking.

Reanne van Kleef in gesprek met LZ 1886 voorzitter Ruud Heijnekamp en bestuurslid Marnix Cornelisse over een samenwerking met De Zijl Zwemsport.

Belangrijke factor vóór samenwerking is de komst van het nieuwe zwembad dat het Vijf Meibad moet gaan vervangen. De oplevering daarvan staat nu nog in september 2019 gepland. Hiermee krijgt het thuisbad van De Zijl Zwemsport een meer recreatief karakter en zou de thuisbasis van LZ 1886 (het Vijf Meibad) gesloopt worden. LZ 1886 en De Zijl Zwemsport kunnen dan niet meer om elkaar heen en zullen rond de tafel moeten om invulling te geven aan een gezamenlijk gebruik van het sportbad. Een fusie van de twee verenigingen lijkt dan het meest voor de hand liggend. De twee verenigingen vullen elkaar op sportief gebied mooi aan: LZ 1886 munt uit in wedstrijdzwemmen terwijl De Zijl Zwemsport juist sterker is met waterpolo.

De beslissing om te kijken naar de mogelijkheden met betrekking tot een samenwerking betekent nog niet dat een eventuele fusie er per se gaat komen. Er wordt ook gekeken naar andere mogelijkheden om het gebruik van het nieuwe bad invulling te geven. Één van die ideeën is het oprichten van een stichting die over het beheer van het nieuwe bad zou gaan. Toch kun je je afvragen of niet verstandiger is om als één vereniging door te gaan. De twee verenigingen experimenteerden vorig jaar al met een gemixt waterpoloteam, iets dat volgens Ruud Heijnekamp toen erg goed bevallen is. In elk geval pleit bestuurslid Marnix Cornelisse om de vervolgstappen in een heel rustig tempo te nemen. “Deze beslissing is niet niets”.

Twee jaar later zijn de sentimenten van zoon Boy met betrekking tot een eventuele fusie nog niet veranderd. Enkele dagen voor de laatste ledenvergadering besloot Boy om uit het bestuur te stappen, zodat er een voorstel aan de leden kon worden voorgelegd dat unaniem gesteund werd door het bestuur. Voorzitter en vader Ruud erkent dat de belangen van de verenigingen haaks staan op de relatie met zijn zoon. Daarom heeft ook Ruud besloten om op korte termijn zijn functie neer te leggen. Het laat goed zien dat LZ 1886, één van de oudste zwemsportverenigingen van Nederland, een speciaal plekje in het hart heeft veroverd bij vele leden. Dat er nu wordt teruggekomen op de eerdere beslissing lijkt dan ook een afweging tussen hart en verstand te zijn.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×