Wethouder Dirkse werd bevraagd door het CDA, maar was weinig spraakzaam. Ook tegenover Sleutelstad wil hij nog niets kwijt. "Ik wil niet tussentijds reageren als we nog de vervolgaanpak aan het opstellen zijn". (Foto: Chris de Waard).

CDA Leiden bezorgd over stagnatie campusplannen universiteit

De Universiteit Leiden moet alle ruimte krijgen om de plannen door te zetten voor een nieuwe Humanities Campus op het Witte Singel Doelen Complex. Dat stelt CDA-raadslid Moniek van Sandick naar aanleiding van de uitspraken die Rector Magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden vorige week deed op Sleutelstad FM. “Wij willen geen plan b,” aldus Van Sandick: “De universiteit moet gewoon kunnen uitbreiden in het centrum van Leiden.”

Chris de Waard in gesprek met CDA-raadslid Moniek van Sandick over de Humanities Campus.

De universiteit heeft vergaande plannen voor een nieuwe campus op de plek waar nu nog onder meer het Lipsius Gebouw staat. Die plannen kunnen vooralsnog echter geen doorgang vinden omdat de huurders van een appartementengebouw van Woningcorporatie De Sleutels in meerderheid niet weg willen. Ze hebben daarbij de steun van hun corporatie.

Het CDA Leiden pleit nu voor een heel stevige rol van de gemeente in het proces om toch tot een campus te komen. “De gemeente heeft sterke schouders en ze zullen zich nu vol achter de universiteit moeten scharen. Het is een belangrijk project voor de stad.”

De universiteit heeft voor de realisatie van de nieuwe campus zo’n honderd miljoen euro op de plank liggen. Hoe het nu verder gaat, moet op korte termijn duidelijk worden. Deze week komt het rapport uit van mediator Co Vrouwe die de afgelopen maanden heeft bemiddeld tussen universiteit, bewoners en corporatie. Daarna komt het college met een reactie. “Er is een raadsbrief in de maak over stand van zaken. Ook werken we aan een voorstel over de vervolgaanpak. voor de zomer volgt dan de behandeling in de gemeenteraad,”zo laat wethouder Paul Dirkse (onderwijs) weten.

Leiden Politiek Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×