Terugblik topsportweekend 1 en 2 april

Leiden kent veel topsporten en topsporters. Wie doen er mee om nationale en internationale titels? Wie heeft het goed gedaan en wie wat minder? Topsportcoördinator Tjeerd Scheffer blikt iedere maandag terug op het weekendprogramma van de Leidse topsporten.

Tjeerd Scheffer blikt in SPORT071, het sportprogramma van Sleutelstad FM, terug op het afgelopen topsportweekend. Deze week: schaken (LSG IntelliMagic), rugby (DIOK),  waterpolo (ZVL-Hawabo en De Zijl Zwemsport), basketbal (ZZ Leiden),  tafeltennis (Scylla) en American Football (Lightning Leiden) .

De krenten in de pap van de Leidse topsport lagen aan het begin en aan het einde van het weekeinde. DIOK beet het spits af en won misschien wel de belangrijkste wedstrijd van de tweede seizoenshelft en de vrouwen van Scylla sloten op zondagmiddag af door zich overtuigend te plaatsen voor de play-offs.

Voor de rugbyers van DIOK was het eigenlijk alles of niets, zaterdag in de thuiswedstrijd tegen The Dukes uit Den Bosch. Voor de ploegen die de top-6 niet haalden, is de National Plate een soort van hoofdprijs en de winnaar zou een flinke stap zetten. Die winnaar werd DIOK in een duel met slechts één try, maar die viel aan Leidse kant en leidde tot een 8-3 overwinning. DIOK leidt nu in de strijd om de National Plate, maar mag geen misstap meer maken. (Foto: Els Barnas).

De vrouwen van Scylla (foto: Wim de Leeuw) moesten ruim winnen van Hilversum, zodat concurrent Lybrae Heerlen geen kans meer zou hebben. En dat gebeurde. Scylla won in het eigen Tafeltenniscentrum met 5-1, had geen pijn aan de zege van Heerlen op SKF en plaatste zich overtuigend voor de play-offs.

Zorgen over het halen van de play-offs waren er voor de basketballers van Zorg en Zekerheid Leidenniet meer. De derde plaats stond al vast, de eerste tegenstander in de play-offs (Apollo Amsterdam) ook en dus was het zaak stappen te maken richting play-offvorm. Tegen Rotterdam lukte dat redelijk: 86-72. Amerikaan Jon Lee en eigen kweek Marijn Ververs (foto: Richard Koolen) speelden een hoofdrol en dat zal coach Paul Vervaeck een goed gevoel hebben gegeven.

De schakers van LSG IntelliMagic deden wat moest om de kleine kans op de titel levend te houden. Er werd ruim gewonnen van En Passant (1 ½ – 8 ½), maar de titel wordt toch een lastig verhaal. LSG staat twee wedstrijdpunten achter op Kennemer Combinatie. Die zijn misschien nog in te halen, maar bij gelijke stand tellen de bordpunten en dat ziet er niet goed uit voor de Leidse ploeg. Op 6 mei weten we alles. (Foto: Kopman Pedrag Nikolic).

De waterpolosters van ZVL Hawabo gaan als nummer 1 beginnen aan de play-offs. De eerste plek kwam tegen De Zaan niet meer in gevaar. ZVL won met 8-12 en treft De Ham als eerste tegenstander in het toetje van het seizoen. (Foto van Marloes Cabout: Ruud Wormgoor).

De mannen van De Zijl staan, met nog één wedstrijd te gaan, vierde. Dat kan zo blijven, maar het kan ook nog de derde of de vijfde plaats worden. De Zijl moet in elk geval winnen van De Ham, maar ZPB dat zaterdag werd geklopt met 10-11, heeft nog twee gemakkelijke tegenstanders (de KNZB jeugdploeg en het puntloze ZVVS) en zal De Zijl passeren. Voor plaats vier moet dan ook nog eens Amersfoort verliezen.

Uitgebreide verslagen zijn te lezen op de website van Topsport Leiden.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×