(Foto's: Hielco Kuipers).

Antibiotica Brigade van Museum Boerhaave trekt door Nederland

Op uitnodiging van het Ministerie van VWS reist Museum Boerhaave dit jaar door Nederland met de tentoonstelling Antibiotica Brigade. Met als uitvalsbasis een Piaggio, helpt de Antibiotica Brigade bezoekers op weg met antwoorden op lastige vragen. Wat zijn antibiotica? Waarvoor slikken we het? Wat is antibioticaresistentie en hoe voorkom ik het?

De rijdende tentoonstelling Antibiotica Brigade belicht antibiotica van alle kanten. Bezoekers zien de ontwikkeling van antibiotica door een Virtual Reality-bril, scannen hun hand op resistente bacteriën en kijken door de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek.

Antibiotica zijn sinds de ontdekking van penicilline door Alexander Fleming in 1928 hét geneesmiddel tegen bacteriële infectieziekten. Maar steeds meer bacteriën ontwikkelen resistentie tegen antibiotica. Dat betekent dat sommige infecties slecht, of in bepaalde gevallen helemaal niet meer kunnen worden behandeld. Antibioticaresistentie vormt wereldwijd een gevaar voor de gezondheid. Want behandelingen en operaties die nu gewoon zijn, kunnen hierdoor in de toekomst extra gezondheidsrisico’s met zich mee brengen.

In 2017 rijdt de Antibiotica Brigade door heel Nederland naar verschillende publiekslocaties waaronder het Stadskantoor in Utrecht en het Philips Museum in Eindhoven. Vanaf september is een digitaal onderwijsprogramma over antibiotica beschikbaar voor het MBO.

De Antibiotica Brigade is een rondreizende tentoonstelling van Museum Boerhaave, apothekersorganisatie KNMP en de Stichting Farmaceutisch Erfgoed en wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×