Amerika, cannabis & de March for Science

Deze week in de uitzending van Science071: hersenonderzoeker Maarten Frens, initiatiefnemer van de Nederlandse March for Science die aanstaande zaterdag plaatsvindt. Daarna spraken we Wim van den Doel over het Roosevelt Institute voor Amerikaanse geschiedenis in Middelburg, Marc Baggelaar over lichaamseigen marihuana en student Olivier Fajgenblat over het facultaire symposium van Geesteswetenschappen deze week plaatsvindt.

Aanstaande zaterdag vindt March for Science plaats in Amsterdam om aandacht te vragen voor de wetenschap. Het is een wereldwijd initiatief van wetenschappers die bezorgd zijn over de manier waarop publiek en beleidsmakers over de waarde van wetenschap denken. In Nederland is hersenonderzoeker Maarten Frens (Erasmus MC Rotterdam) de initiatiefnemer: “Tijdens de March for Science gaan we mensen laten zien dat wetenschap niet zomaar een mening is.”

Begin deze maand is Marc Baggelaar (Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek) cum laude gepromoveerd op zijn onderzoek naar lichaamseigen marihuana. Volgens de jury was zijn proefschrift zeer omvangrijk en kwalitatief hoogstaand en behoort hij zeker tot de beste vijf procent. Het onderzoek gaat over het systeem in de hersenen dat stoffen aanmaakt die vergelijkbaar zijn met marihuana. Wij belden hem.

Deze week opent in Middelburg het vernieuwde Roosenvelt Institute for American Studies, waar promovendi en postdoc-studenten onderzoek gaan doen naar Amerikaanse geschiedenis. Vanuit de Universiteit Leiden zullen hoogleraren de studenten begeleiden en daarnaast zal een gastonderzoeker uit de Verenigde Staten zich jaarlijks aan het instituut verbinden. Wij spraken Wim van den Doel, hoogleraar Algemene Geschiedenis en voorzitter van de Raad van Toezicht van het Roosevelt Institute.

Deze week vindt het faculteitssymposium ‘You Might Be One Of Us’ plaats op de faculteit Geesteswetenschappen in Leiden. Kader Abdolah open het symposium als key note speaker, waarna er twee dagen lang lezingen en debatten plaats zullen vinden. In de studio spraken we Olivier Fajgenblat, voorzitter van de Studievereniging Maktub (Film- en Literatuurwetenschappen) en initiatiefnemer van het symposium.

In het wetenschapsnieuws nam Jesse Kromhout het wetenschapsnieuws van afgelopen week door, met onder andere: onderwaterwormen van anderhalve meter, mogelijk leven op een van de manen van Saturnus, de invloed van zout op je eetgewoontes, waarom sportende social-mediavrienden jou ook doen sporten en de berging van een VOC-schip.

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×