Meer groen in de stad met Rooftop Revolution

Het is sinds een paar jaar een van dé trends op tuingebied: groene daken of daktuinen. Groene daken bieden heel wat voordelen en zijn energiebesparend. Daarnaast zorgen ze voor meer groen inde stad. Het online platform Rooftop Revolution zet zich in voor meer groene daken in Amsterdam.

Wat zijn groene daken?

Een groen dak is niet meer dan een dak met begroeiing. Dat kan variëren van een laag mos of sedum tot aan een complete daktuin. Op sommige daken wordt zelfs groente verbouwd en je kunt zelfs een boom op je dak planten. Een van de grote voordelen van een groen dak is dat de leefkwaliteit in de stad wordt verbeterd en dat meer mensen over een tuin kunnen beschikken.

Voordelen van groene daken

Niet alleen het leefklimaat in de stad verbetert door meer groen in de stad, groene daken hebben ook als voordeel dat geluid wordt gedempt. Bovendien wordt de levensduur van je dak verlengd en stijgt de waarde van je woning. Omdat de begroeiing op je dak regenwater vasthoudt is het risico op schade bij regenbuien kleiner. En, niet geheel onbelangrijk: met een groen dak kun je tot wel 25 procent op je energieverbruik besparen omdat een daktuin voor extra isolatie zorgt. In de zomer zorgt een groen dak ervoor dat je huis lekker koel blijft en in de winter houdt het de warmte beter vast.

Veel of weinig onderhoud?

Als je een groen dak wilt, bedenk dan goed wat je wilt. Elke tuin, dus ook een daktuin, heeft immers onderhoud nodig. Sedum is een vetplant die weinig onderhoud vraagt. Ook mos vraagt vrijwel geen onderhoud. Zo heb je toch alle voordelen van een groendak als je weinig tijd of zin hebt om je daktuin te onderhouden. Wil je meer uit je dak halen? Je kunt naast het plaatsen van zonnepanelen een complete tuin inclusief een dakterras op aanleggen. Bloembakken geven kleur en sfeer en een boom geeft schaduw. Omdat de zon er de hele dag op staat, is je dak ideaal om een moestuin op aan te leggen. Zo spaar je niet alleen energie met je daktuin, je kunt er ook heerlijk van eten.

Start je eigen dak project met Rooftop Revolution

Het initiatief Rooftop Revolution komt van De Groene grachten en De Gezonde Stad. Het platform richt zich vooralsnog vooral op Amsterdam, dat uit zo’n 12 km2 aan lege platte daken bestaat. Dat komt overeen met 2000 voetbalvelden of 25 keer het Vondelpark. Rooftop Revolution wil meer groen inde stad brengen door de aanleg van groene daken. Via het platform kun je je eigen dakproject starten en eventueel met crowdfunding anderen uitnodigen om bij te dragen aan jouw daktuin. Rooftop Revolution heeft een speciale toolbox, die je duidelijkheid geeft over de opties voor het vergroenen van je dak en het bijbehorende kostenplaatje. Omdat de gemeente Amsterdam een subsidieregeling voor groene daken heeft, kan het extra aantrekkelijk zijn om de mogelijkheden eens te onderzoeken. In de toekomst wil Rooftop Revolution ook andere steden helpen voorzien van groene daken.

Advertentie

Advertorial Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×