Voormalig DIOK-coach Broers: "Hier lusten de honden geen brood van"

De afgelopen weken was er veel te doen rondom DIOK-coach Robert Broers. Hij zou zijn weggestuurd, zelf weg gaan, of toch weer blijven en het seizoen afmaken. Het zorgde voor veel onrust binnen de Leidse rugbyvereniging. Vrijdag maakte Broers bekend toch echt op te stappen. Dit weekend vertelde hij aan de redactie van Sleutelstad zijn verhaal.

Het vertrek van de hoofdcoach komt op een zeer ongelukkig moment voor DIOK. Het vlaggenschip komt uit in de hoogste klasse van het Nederlandse rugby en staat al met één been in de finale van de Nationale Plate. Dat is dan wel de degradatiepoule, maar toch een zeer eervolle titel om binnen te halen. “Ik word hier ook echt verdrietig van”, zegt Broers. “We waren aan de toekomst aan het bouwen en alles wat we in gang hebben gezet is nu in één klap weg. Het ging goed, het team groeide naar elkaar toe en er zat een stijgende lijn in. Ook de jeugd staat op het punt van doorbreken. Ik was heel graag nog een paar jaar doorgegaan. Maar wat hier is gebeurd, daar lusten de honden geen brood van.”

Een schil om de selectie

Broers, een echte clubman en oud-international, werd dit jaar gehaald om DIOK weer naar een hoger niveau te brengen. De voorwaarde was voor hem wel dat er genoeg spelers en trainers zouden zijn om mee te werken. Dat bleek niet het geval en daarom besloot hij om een professionele schil om de selectie heen te bouwen. “Ik ben nu al de vierde coach in vier jaar die weg gaat, omdat de gedachten niet stroken met die van de club. Het is allemaal amateuristisch. Daarom ben ik in december begonnen om mensen voor deze schil te vragen. Daarover heb ik ook meerdere malen vergaderd met het bestuur en die stonden er volledig achter.”

Het waren niet de minste mensen die Broers om zich heen verzamelde. Onder andere een oud-voorzitter, een voormalig team-manager van het nationale team en andere echte clubmensen wilden zich bij Broers in de schil voegen. Alles leek de goede kant op te gaan totdat hij drie weken geleden te horen kreeg dat het bestuur met hem wilde praten.

Geen schil maar Head of Rugby

“Toen bleek dat ze vanaf januari al bezig waren geweest met het aantrekken van een ‘Head of Rugby’. Zonder mij daarin mee te nemen.” Andy Egonu, de beoogde Head of Rugby, zou ondersteuning gaan geven aan alle trainers van de club en ook de verantwoordelijkheid over de selectie krijgen. Broers: “Ik zei toen dat ik de hoofdcoach was. Als dat niet meer zo zou zijn, dan zou ik ermee stoppen. Zonder dat ik daar boos over zou zijn, maar dit was niet mijn manier van werken. Mensen worden zo buitenspel gezet.”

De omslag van het samenstellen van een schil met daarin verschillende mensen, naar het aantrekken van een Head of Rugby achter zijn rug om, heeft volgens Broers te maken met de ideeën van voorzitter Cees Ahsmann. “De voorzitter heeft ruzie met een aantal mensen die zouden toetreden tot de schil. Daarom stond hij er niet meer achter, hij had het gevoel dat hij de grip daarover zou verliezen.”

Nadat Broers te kennen had gegeven op deze manier niet verder te willen gaan, volgden er verschillende gesprekken met het bestuur. Niet onder vier ogen, want daar had hij geen vertrouwen meer in. In die gesprekken werd aangegeven dat de Head of Rugby ‘bottem up’ zou gaan werken, dus van de jongste jeugd richting de senioren. Broers werd toegezegd dat hij hoofdcoach zou blijven, hij kreeg excuses aangeboden van Ahsmann omtrent de gang van zaken en het bestuur gaf aan achter hem te staan.

De rollen leken weer duidelijk te zijn, totdat Egonu, die de functie van Head of Rugby zou moeten gaan vervullen, vorige week een presentatie aan onder andere Broers en assistent-coach Robert van der Vlist gaf over zijn takenpakket. “Hieruit kwam naar voren dat hij er juist vanuit ging dat hij als hoofdcoach verantwoordelijk zou worden voor de selectie. En helemaal niet vanuit de jeugd richting de senioren zou werken. Ik had best met hem willen samenwerken, want het lijkt me een aardige man die verstand heeft van de sport. Maar hij kan niet op een plek zitten die al bezet is. Daarom besloten we onze bevindingen op papier te zetten en het bestuur twee keuzes voor te leggen.”

De maat was vol

Aan het bestuur werd geschreven dat het leek alsof Egonu zich er niet van bewust was dat er al een hoofdcoach bij DIOK aanwezig was. Het bestuur kon ervoor kiezen om hem inderdaad als hoofdcoach aan te stellen en de huidige ‘coaching-staf’ op te zeggen. In dat geval zou Broers, zoals eerder aangegeven, opstappen. De andere optie was om een duidelijk takenpakket voor de Head of Rugby samen te stellen waarin hij zich bezig ging houden met de structuur vanaf de jongste jeugd tot aan het tweede senioren team. In dat geval zou Broers overwegen of hij met dit bestuur aan het roer nog hoofdcoach van DIOK wilde blijven.

“Het bestuur zou daar over nadenken en een antwoord geven”, zegt Broers. “Daarom was mijn verbazing vrijdagavond ook enorm toen ik op het punt stond om naar de club te vertrekken voor een training, en hoorde dat die middag Andy officieel was aangesteld als Head of Rugby. Er was zelfs een aantal spelers opgetrommeld voor de foto. En dat alles zonder dat ik een reactie op mijn email heb gehad. Toen was de maat vol en besloot ik per direct te stoppen.”

Beschadigd

Broers vervolgt: “Dit is echt niet goed voor de club. Het bestuur maakt hierin een hele grote fout, maar we moeten ook naar de vereniging zelf kijken. We staan er niet meer voor elkaar. Oud-DIOKers willen niets meer doen. Mensen zijn de afgelopen tijd beschadigd geraakt. Ik ook. Door Cees Ahsmann en dat neem ik hem zeer kwalijk. Natuurlijk kom ik nog wel kijken bij het eerste, maar ik zal dit blijven voelen op de club. Het doet echt pijn. Wat hier is gebeurd, kan gewoon echt niet.”

Meer aan de hand

De kans dat de breuk nog is te repareren acht Broers zeer klein. “Ik denk niet dat ik het nog zie zitten om terug te komen. Of de club moet opstaan. Als het bestuur wordt ontbonden en er een nieuwe voorzitter komt, kan ik proberen positiviteit te vinden. Maar er zijn hele gekke dingen aan de hand. Ook dat Andy ineens voor 1 mei moest tekenen. Volgens mij zit daar meer achter, ik denk dat er meer speelt.”

DiOK-voorzitter Cees Ahsmann heeft te kennen gegeven later met een reactie te komen.

Interview Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×