(Foto's: Reanne van Kleef).

Militairen in opleiding trainen in Meelfabriek op grote hoogte

Van maandagavond tot dinsdagmiddag trainden 28 cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) op het terrein van de Meelfabriek. Door de cadetten in onverwacht, chaotische, fysiek zware en mentaal stressvolle situaties te plaatsen, worden ze voorbereid op het werk dat ze later gaan doen. Eén van de onderdelen was het abseilen van het dak van de Meelfabriek.

De Meelfabriek was met alle mysterieuze en onbekende ruimtes een geschikte locatie voor het trainingsprogramma van de officieren in opleiding. De training begon maandagochtend om 06.00 uur bij KMA zelf. ’s Avonds werden de cadetten gedropt in de Kagerplassen waar ze met drijfpakketten moesten zwemmen. De nacht brachten ze al door in de Meelfabriek, waar ook een situatie met een gewonde werd nagebootst.

Dinsdag stonden er een aantal onderdelen op grote hoogte op het programma. Zo werd er een zogenaamde ‘catcrawl’ tussen twee gebouwen gedaan: een overbrugging van 25 meter op 42,5 meter hoogte. Ook daalden de cadetten 15 meter af in een aardedonkere graansilo en tot slot werd er van de Meelfabriek abgeseild.


Reanne van Kleef sprak met cadet sergeant Rowan over het programma en de keuze voor de Meelfabriek.

Het programma was op gezet door de Leidse cadet sergeant Rowan. In het kader van hun ontwikkeling schrijven de cadetten ook zelf trainingsprogramma’s. Rowan schreef daarom dit programma voor de ontwikkeling van de mentale weerbaarheid. “We bootsen situaties na die de cadetten later ook kunnen tegen komen in oorlogsgebieden en gevechtssituaties. We willen dat ze ook daarin leiding kunnen geven of op z’n minst goed functioneren.”

Cadet Roy daalde als eerste van de Meelfabriek af. “Heel leuk om dit te doen. Het is weer eens iets
anders en ook een stuk hoger dan we gewend zijn.”


Cadet Roy kwam als eerste beneden.

De Meelfabriek is vaker het decor van bijzondere evenementen. Zo zijn er opnames geweest voor het tv-programma Moordvrouwen, hebben modellen van Holland’s Next Top Model er tien nachten doorgebracht en worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden. Binnenkort staat er nog een grote modeshow voor tweehonderd personen op het programma. De laatste activiteiten kunnen plaatsvinden tijdens de bouwvakvakantie, daarna gaat de verbouwing van de Meelfabriek echt van start.


Coördinator Evenementen Otto vertelt over de Meelfabriek als evenementenlocatie.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×