(Foto's: Rolf Marselis).

ZZ Leiden terug in de race

Zorg en Zekerheid Leiden speelt in elk geval volgende week dinsdag nog een keer thuis tegen Landstede Zwolle. Dat is het resultaat van de overwinning, die de Leidse basketballers deze dinsdag boekten in de vierde wedstrijd van de halve finales. Met een zege van 76-67 werd de stand in de best-of-seven op 2-2 gezet. Zaterdag is in Zwolle het vijfde duel. De winnaar daarvan komt op matchpoint, dat dan dinsdag mogelijk al verzilverd kan worden.


Rolf Marselis sprak na afloop met ZZ Leiden coach Paul Vervaeck.

De hoofdrollen waren dit keer voor Jessey Voorn (zes driepunters en 27 punten), Rogier Jansen (19 punten) en Leigh Enobakhare. Van de laatste twee was dat curieus. Jansen startte in de wedstrijd, omdat Jon Lee niet kon spelen door een ontsteking aan zijn voet. Hij probeerde het wel, maar haakte na de warming-up af. De Nigeriaanse Belg speelde voor zijn doen veel, omdat Thomas Koenis flink last had van een val vroeg in het duel. Met acht punten en elf rebounds bewees Enobakhare dat hij nuttig kan zijn, zoals coach Paul Vervaeck meende, toen hij hem aantrok. Hij is misschien wel meer dan alleen maar een stand-in van Koenis als die wat rust nodig heeft.

Hielke Biemond van het Leidsch Dagblad en Rolf Marselis spraken met ZZ Leiden speler Jessey Voorn over de wedstrijd.

Dat Jansen in de basis zou staan werd al van alle kanten gesuggereerd. Niet vanwege de kwetsuur van Lee, maar omdat de Amerikaan maar zelden kan overtuigen. Of hij zaterdag weer in wedstrijdkleding kan aantreden hangt af van het herstel van zijn voet. Jansen was het hele seizoen ‘zesde man’ en moest kennelijk even wennen aan zijn ‘nieuwe’ rol. En dat gold voor de hele ploeg. ZZ Leiden startte ronduit beroerd. Na iets meer dan drie minuten was het 0-11 en pakte Vervaeck zijn eerste time-out.

De Leidse openingsscore kwam op naam van Mohamed Kherrazi, maar Leiden bleef tot aan de eerste onderbreking door modderen. Het gaatje was na tien minuten wél wat kleiner, maar 11-17 was bepaald geen geruststellende stand.

Als het weer zó zou veranderen als het spel van ZZ Leiden van het eerste naar het tweede kwart, dan zouden in De Bilt alle recordboeken worden herschreven. Ogenschijnlijk moeiteloos werd Landstede achterhaald. Enobakhare maakte vanaf de vrije worplijn eerste 21-21 en zorgde daarna vanaf dezelfde plek voor de eerste voorsprong van ZZ Leiden in de wedstrijd: 23-21. Vervolgens was het tijd voor de ‘Jessey Voorn Show’. Hij had er al een driepunter in liggen en knalde er nog drie binnen op weg naar de rust.

In dat tweede stuk van het tweede kwart kreeg Landstede alle hoeken van de Vijf Meihal te zien, behalve die waar de basket stond. De Zwolse ploeg kwam in de tweede periode niet verder dan acht punten, schoot 1 op 13 en maakte daarnaast alleen zes punten uit vrije worpen. Leiden was los en kon bij 34-25 (kwartstand 23-8!) met een lekker gevoel de kleedkamer opzoeken.

De start na de rust was voor Zwolle, maar de 0-4 werd snel weggepoetst met een drietje van Daviyon Draper, later gevolgd door bommen van Voorn en Jansen. ZZ Leiden moest echter op zijn qui vive blijven, maar de voorsprong van negen punten werd over de streep van het derde kwart getrokken: 53-44.

Toen Voorn het vierde kwart opende met zijn zesde driepunter voelde iedereen in de lekker gevulde Vijf Meihal dat het goed zou komen. Eigenlijk voor de eerste keer in de serie toonde Leiden waartoe het in staat is. Kreeg een prima rol van Floris Versteeg en nuttige minuten van Jan Driessen en Marijn Ververs op de momenten dat de kernspelers even lucht moesten bijtanken. Geconcentreerd spelend hield ZZ Leiden het verschil vast en het was Rogier Jansen, die met zijn tweede driepunter de kers op de taart plaatste.

Het is nu dus 2-2 en daarmee is de halve finale tussen ZZ Leiden en Landstede gereduceerd tot een best-of-three. De andere serie is al klaar. Donar won dinsdag de vierde wedstrijd in Den Bosch met 68-72 en bracht daarmee de stand op 4-0. In Groningen kunnen ze dus rustig op de tegenstander in de finale wachten.

Zorg en Zekerheid Leiden – Landstede Zwolle 76-67 (11-17, 23-8, 19-19 en 23-23).
Scores Leiden: Voorn 27 (6 driepunters), Jansen 19 (9 assists), Draper 14 (6 rebounds), Enobakhare 8 (11 rebounds), Koenis 3 (7 rebounds), Versteeg 3 en Kherrazi 2 (7 rebounds). Topscorers Zwolle: Vette 19 (8 rebounds) en Tiller 17.

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×