Het groene terrein van de landijsbaan direct naast de Merenwijk. (Foto: PR).

Merenwijkers in actie tegen Warmondse skeelerbaan

Een groep inwoners van de Merenwijk is een petitie gestart tegen de geplande skeelerbaan in polderpark Kagerzoom. De locatie ligt net buiten Leiden op het grondgebied van buurgemeente Teylingen, maar vormt feitelijk de achtertuin van de Merenwijk.

Fotomontage van de skeelerbaan zoals die in Kagerzoom is gepland. (Afbeelding: www.skeelerbaannee.com).

“Een eerste huis-aan-huis-peiling liet al zien dat het overgrote deel van de bezochte Merenwijkers geen skeelerbaan wil in dit gebied. Nu kan iedereen de petitie tekenen,” aldus de initiatiefnemers die niet alleen digitale handtekeningen inzamelen maar komend weekeinde ook de staart op gaan.

Zaterdag 6 mei worden er handtekeningen opgehaald in winkelcentrum de Kopermolen en op zondag 7 mei in polderpark Kagerzoom. Daarbij worden de bewoners gesteund door de Leidse fracties van de PvdA en de SP die de ook niets zien in de plannen.

De petitie ‘Houd de Warmondse landijsbaan groen’ is online te tekenen via landijsbaanwarmondgroen.petities.nl.

Waardevol ommetjesgebied

Het gebied langs de noordrand van de Merenwijk geldt volgens de actievoerende wijkbewoners als een van de meest waardevolle overgangen tussen stad en ommeland. “Het polderpark fungeert als ‘ommetjesgebied’ voor de wijk en trekt dagelijks grote aantallen wandelaars en fietsers. Uit officieel en onofficieel onderzoek blijkt bovendien steeds weer dat Merenwijkers dit gebied ervaren als groene long naast hun woonwijk. Uit een recente bezoekersenquête bleek dat 96% naar dit gebied komt voor rust, ruimte en natuur.”

Omwonenden niet vooraf betrokken

Afgelopen december werden bewoners van de Merenwijk overvallen door de verregaande plannen van de Warmondse IJsclub (WIJC) voor een grote skeelerbaan op de locatie van de landijsbaan. De gemeente Teylingen keurde het plan goed en stelde geld beschikbaar – zonder overleg met omwonenden, en ondanks het feit dat het terrein van de landijsbaan als beschermd natuurgebied staat aangemerkt.

Leiden Maatschappij kagerzoom


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×