(Archieffoto: Rolf Marselis).

ZZ Leiden op achterstand in halve finale play-offs

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball verloor zaterdag in Zwolle de vijfde wedstrijd in de halve finale in de strijd op de landstitel. Landstede Zwolle komt daarmee op een 3-2 voorsprong. Om door te gaan naar de finale, waar Donar uit Groningen staat te wachten, moeten de volgende twee wedstrijden door ZZ Leiden worden gewonnen. De eerstvolgende wedstrijd wordt dinsdagavond gespeeld in de Vijf Meihal.

Vijf minuten extra, na een zeer intense wedstrijd, bleken te veel voor Zorg en Zekerheid Leiden. Bijna de hele wedstrijd had de Leidse ploeg in game 5 van de halve finales een voorsprong tegen Landstede, maar de Zwolse ploeg kwam 3:21 voor het einde voor de eerste keer op voorsprong en het eindigde na veertig minuten op 76-76. Verlengen dus.

En dat bleek iets te veel gevraagd voor Rogier Jansen (52 seconden rust in de hele wedstrijd), Daviyon Draper (geen seconde rust) en Jessey Voorn, die ook maar heel korte adempauzes had gehad. De schoten vielen niet meer, Thomas Koenis en Mohamed Kherrazi moesten eraf met vijf fouten en Landstede sloeg het beslissende gaatje, dat leidde naar 84-78 en een 3-2 voorsprong.

Maar wat was ZZ Leiden dichtbij en wat werd er met het hart gespeeld. En dat vanaf minuut één. Onmiddellijk vielen de driepunters als rijpe appels van de boom. Vier vlogen er binnen in de eerste minuten en Leiden pakte een voorsprong van 9-20. Nu zegt dat niet zo veel in een wedstrijd tussen deze twee ploegen, want er was in de serie al vaker een groot gat, dat daarna ogenschijnlijk achteloos werd gedicht.

Maar ZZ Leiden zorgde steeds voor afstand. Telkens als Zwolle te dichtbij kwam, volgde er een tussensprint en was er weer wat lucht. Zo schoot Marrijn Ververs (heren van Ziggo: het Vérvers en niet Vervèrs…) op 24-27 brutaal een driepunter raak, volgde topscorer Daviyon Draper met een score en was het gat acht punten. Bij de rust waren het er zelfs negen: 32-41.

Zo ging het steeds. Ook nadat Landstede vlak voor het einde van het derde kwart op 57-58 was gekomen. Draper (foto) en Jansen zorgden direct voor 57-62, waarna Koenis en Versteeg (driepunter) het gat weer opentrokken naar acht punten.

Het was een echte play-offwedstrijd met soms harde acties. In het derde kwart ging het zelfs even mis. Een belachelijke actie van Nick Oudendag leverde hem zijn tweede onsportieve fout op en Leigh Enobakhare, die reageerde zelfs een diskwalificerende fout. Oudendag mag dinsdag gewoon spoelen, maar ZZ Leiden moet ervan uitgaan dat de Nigeriaan geschorst wordt.

Het opstootje, dat coach Paul Vervaek ook nog een technische fout opleverde deed Leiden ogenschijnlijk weinig. De kleine voorsprong bleef. Maar plotseling kwam de klad erin. Koenis miste twee vrije worpen, waarna J.T. Tiller drie keer liet zien hoe het moet en voor het eerst een gelijke stand (67-67) op het bord zette. Even later zorgde Olaf Schaftenaar voor de eerste voorsprong in de wedstrijd van de thuisploeg.

Vanaf dat moment was het duidelijk dat het een puntje-puntje wedstrijd zou worden en dat een detail beslissend zou kunnen zijn. Op 76-72 en nog 36 seconden te gaan, leek het over en sluiten voor ZZ Leiden. Maar zoals gezegd: het gaat soms om details. Koenis mikte raak en mocht een extra vrije worp nemen. Die miste hij, maar Kherrazi was er als de kippen bij om de balk in de basket te tikken: 76-76 en verlengen.

Die extra vijf minuten bleken te veel gevraagd. ZZ Leiden moet dinsdag in eigen huis winnen om in leven te blijven. Lukt dat, dan staan beide ploegen donderdag weer op het parket in Zwolle voor de allesbeslissende zevende wedstrijd. Donar, dat in vier duels afrekende met Den Bosch, wacht intussen rustig af wie de tegenstander in de finale gaat worden.

Landstede Zwolle – Zorg en Zekerheid Leiden 84-78 na verlenging (14-20, 18-21, 25-17, 19-18 en 8-2).
Scores Leiden: Draper 24 (10 rebounds), Voorn 12 (4 driepunters, 4 assists, 5 turnovers), Koenis 11 (10 rebounds), Kherrazi 10 (9 rebounds), Jansen 9 (7 assists, 6 turnovers), Versteeg 5, Enobakhare 4 (10 rebounds) en Ververs 3. Topscorers Zwolle: Tiller 27, Vette 16 (10 rebounds) en Schaftenaar 13.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×