Een van de uilen die vrijdag bij de Luifelbaan aan de ketting lag. (Foto: Erik van den Doel).

Partij voor de Dieren stelt vragen over geketende uil op Bevrijdingsdag

De Leidse fractie van de Partij voor de dieren maakt zich boos over een uil die afgelopen vrijdag bij de braderie aan de Luifelbaan werd ingezet om het publiek te vermaken. Mensen konden er tegen betaling op de foto met enkele uilen en andere roofvogels. “Geen vrijheid voor deze dieren. Tragisch”,  vindt duoraadslid Martine van Schaik.

Jaap van Sandijk sprak met Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren over de roofvogels op de braderie.

De Partij voor de Dieren signaleerde verschillende ernstige aantastingen van het dierenwelzijn door de dieren op deze manier te gebruiken en vraagt in een serie schriftelijke vragen aan wethouder Dirkse van dierenwelzijn om te voorkomen dat in de toekomst nog evenementen die dierenleed met zich meebrengen toegestaan worden.

“De vogels kunnen hun natuurlijke gedrag niet vertonen”, schrijft fractievoorzitter Dick de Vos. “De bewegingsvrijheid van de dieren was ernstig ingeperkt door de korte ketting waarmee ze waren vastgemaakt aan een houtblok. Ook werden ze omringd door veel drukte en kabaal, zonder mogelijkheid tot schuilen. De uilen, dat zijn nachtdieren, werden bovendien urenlang blootgesteld aan daglicht. Ook het vervoer van en naar de evenementenlocatie gaat gepaard met angst, stress en een verdere beperking van bewegingsvrijheid van de dieren”.

De Vos schrijft verder dat zijn partij door meerdere mensen is gewezen op het dierenleed. “Men vindt het niet meer van deze tijd om dieren ter vermaak van mensen tentoon te stellen. De Partij voor de Dieren wil daarom dat Leiden net als bijvoorbeeld de gemeente Huizen geen vergunningen meer afgeeft voor evenementen met roofvogels. De gemeente Bergen voert een ontmoedigingsbeleid voor evenementen waarbij roofvogelshows of tentoonstellingen met dieren worden georganiseerd en Amsterdam gaat evenementen waar dieren bij betrokken zijn vergunningsplichtig stellen. Aan die vergunning worden dan minimale eisen voor dierenwelzijn gekoppeld.

 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×