Partij voor de Dieren stelt vragen over geketende uil op Bevrijdingsdag

53

De Leidse fractie van de Partij voor de dieren maakt zich boos over een uil die afgelopen vrijdag bij de braderie aan de Luifelbaan werd ingezet om het publiek te vermaken. Mensen konden er tegen betaling op de foto met enkele uilen en andere roofvogels. “Geen vrijheid voor deze dieren. Tragisch”,  vindt duoraadslid Martine van Schaik.

Jaap van Sandijk sprak met Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren over de roofvogels op de braderie.

De Partij voor de Dieren signaleerde verschillende ernstige aantastingen van het dierenwelzijn door de dieren op deze manier te gebruiken en vraagt in een serie schriftelijke vragen aan wethouder Dirkse van dierenwelzijn om te voorkomen dat in de toekomst nog evenementen die dierenleed met zich meebrengen toegestaan worden.

“De vogels kunnen hun natuurlijke gedrag niet vertonen”, schrijft fractievoorzitter Dick de Vos. “De bewegingsvrijheid van de dieren was ernstig ingeperkt door de korte ketting waarmee ze waren vastgemaakt aan een houtblok. Ook werden ze omringd door veel drukte en kabaal, zonder mogelijkheid tot schuilen. De uilen, dat zijn nachtdieren, werden bovendien urenlang blootgesteld aan daglicht. Ook het vervoer van en naar de evenementenlocatie gaat gepaard met angst, stress en een verdere beperking van bewegingsvrijheid van de dieren”.

De Vos schrijft verder dat zijn partij door meerdere mensen is gewezen op het dierenleed. “Men vindt het niet meer van deze tijd om dieren ter vermaak van mensen tentoon te stellen. De Partij voor de Dieren wil daarom dat Leiden net als bijvoorbeeld de gemeente Huizen geen vergunningen meer afgeeft voor evenementen met roofvogels. De gemeente Bergen voert een ontmoedigingsbeleid voor evenementen waarbij roofvogelshows of tentoonstellingen met dieren worden georganiseerd en Amsterdam gaat evenementen waar dieren bij betrokken zijn vergunningsplichtig stellen. Aan die vergunning worden dan minimale eisen voor dierenwelzijn gekoppeld.

 

Delen

53 reacties

 1. Cassilda Donderstraal

  Ik werkte die dag op de braderie, en het was een grote schande!! We hoorden in onze winkel veel klachten over de arme vogels. Dit is niet meer van deze tijd

 2. Anne-Marie op

  Roofvogelshows verbieden gaat me iets te ver, maar dit ….
  Gewoon verbieden!

 3. Walgelijk dit!! Hopelijk wordt het snel hard aangepakt. Je legt je baby toch ook niet aan de ketting?

  • Esther Scheren

   Ten eerste klets ik niet Carla, ten 2e geef ik mijn mening hoe ik erover denk. En nee niet elk dier hoort in de natuur, jij hebt zeker ook geen huisdieren?

  • Jessica Maciagiewicz

   Huisdieren zijn heel wat anders dan vogels/tijgers/andere wilde dieren die opgesloten zijn een een goed leven krijgen. Nog altijd ben ik met jouw uitspraak niet eens.

  • Esther Scheren

   Hoeft ook niet! Ik ben van mening en zie het met eigen ogen dat dieren het in dierentuinen/parken veel beter hebben dan in de vrije natuur waar ze levend worden gevild en met uitsterven worden bedreigd!.

   • Ja laten we alle natuur met de grond gelijk maken en er allemaal dierentuinen en streng gecontroleerde reservaten en parken van maken vet goed idee Esther dan kunnen al die dieren tenminste niet uitsterven haha ja laten we dat doen ja doei

 4. Wim van der Valk op

  Wat soft om vragen te stellen!Er is toch nog zo iets als Dierenbescherming of dierpolitie?
  Of wil de partij misschien scoren?

  • Als niemand iets doet? De partij wil niet scoren. Dat heeft ze al gedaan door 3 zetels te winnen. De partij doet wat ze moet doen en waarom mensen er op gestemd hebben. Dus het opnemen voor de zwaksten in onze samenleving, de dieren. En dat dat nodig is bewijst deze treurige toestand wel.

 5. Lisette van Es

  Vreselijk! Ik was daar zaterdag toevallig even. Zulke prachtige vogels en ze hadden het overduidelijk niet naar hun zin. Zaten vastgeketend vol in de zon…

 6. Lisette van Es

  Vreselijk! Ik was daar zaterdag toevallig even. Zulke prachtige vogels en ze hadden het overduidelijk niet naar hun zin. Zaten vastgeketend vol in de zon…

 7. het is gewoon te pijnlijk om naar te kijken. die prachtige uil met ketting aan een houtblok. iets uit een horrorfilm. hoe durven de verzorgers van dit dier hun gezicht te tonen

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline