De Dageraad van Holland en geld voor Kwantumcomputer software

Deze week bij science071: Roos van Oosten over de geschiedenis van het vroege Holland bij het symposium de dageraad van Holland, directeur Aske Plaat van LIACS die vertelt over een lezing van aankomende vrijdag, genaamd Ada Lovelace, en zwaartekracht subsidie die zijn instituut heeft gekregen. Natuurlijk ontbreekt ook het wetenschapsnieuws niet deze week verzorgd door Josephine Sisouw de Zilwa.

Het is moeilijk te zeggen wanneer de geschiedenis van Holland begon. Duizend jaar geleden leek het land nog totaal niet op de latere provincie. Er waren nog geen dijken en geen grote steden. Hier gold het recht van de sterkste en verschillende edelen vochten om de macht. Roos van Oosten is een van de organisatoren van het symposium de dageraad van Holland waarin er wordt gesproken over deze vroegste geschiedenis van onze provincie.

Computers lijken een steeds belangrijkere rol te spelen in ons leven. Aske Plaat is directeur van het LIACS instituut dat het Leidse onderzoek naar informatica organiseert. Ze zijn goed bezig, want met de Ada Lovelace lezing krijgen uitmuntende mensen uit het vakgebied de gelegenheid hun werk aan een breed publiek te presenteren, en dan heeft het instituut ook nog een zwaartekrachtsubsidie binnengehaald.

Redacteur Josephine hield deze week het wetenschapsnieuws in de gaten. Ze deed verslag van grijs haar, een oermens die iets minder oer was dan gedacht, straling uit Japan, een belangrijke brillenman, energie uit luchtvervuiling en wormen die gevaarlijk zijn voor vissen maar niet omdat ze aan een haakje zitten.

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×