Studenten van een Quitus-dispuut werden ik oktober op video vastgelegd toen ze het regenboogzbrapad aan het bekladden waren.

Openbaar Ministerie vervolgt Leidse studenten voor vernielen regenboogzebra

De vijf leden van studentenvereniging Quintus die in oktober 2016 het regenboogzebrapad op de Nieuwe Beestenmarkt bekladden, worden door het Openbaar Ministerie in Den Haag vervolgd voor vernieling en discriminatie.

Het vijftal schilderde de ‘gaybra’ in de nacht van 16 op 17 oktober vorig jaar over. Daarbij bracht één van hen bovendien de hitlergroet terwijl op zijn ontblote borst een hakenkruis zichtbaar was. De actie werd vastgelegd op video vanuit Rockcafé Lazarus.

Na enkele weken werd duidelijk dat het overschilderen van het regenboogzebrapad was gedaan door leden van Quintus-dispuut Sjap Eisjedies. De studenten hadden als ontgroeningsopdracht ‘in het nieuws komen’ gekregen en dat op deze manier uitgevoerd.

De studenten werden door Quintus enige tijd geschorst en spraken eerder al op eigen initiatief met de Leidse afdeling van LHBT-belangenvereniging COC af dat ze een symposium gaan organiseren over diversiteit. Dat wordt eind deze maand gehouden op de sociëteit van Quintus. Het moet onder meer leiden tot een cultuurverandering binnen het dispuut.

Veel steden in Nederland hebben een regenboogzebrapad. Ze staan voor diversiteit en acceptatie van seksuele minderheden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×