(Foto: RMO).

Expositie in RMO: Chique wonen in het antieke Rome

In het Rijksmuseum van Oudheden opent op 24 mei de grote zomertentoonstelling ‘Casa Romana‘. Die belooft een kennismaking met het rijke leven in een chique Romeinse stadsvilla en de rijkdom van het interieur. Bezoekers nemen een kijkje in de luxe vertrekken én in het leven van alledag van de villabewoners, van ochtendrituelen tot slaapkamergeheimen.

Te zien zijn zo‘n 800 tweeduizend jaar oude voorwerpen uit de museumcollectie zoals luxe Romeinse servies, glaswerk, olielampjes en portretten in geënsceneerde Romeinse interieurs. Klassieke archeologie gaat in ‘Casa Romana’ moeiteloos samen met kunst uit recentere tijden en modern design, met een knipoog naar de Romeinen of geïnspireerd op de Oudheid.

In de tentoonstelling kunnen bezoekers genieten van het rijke interieur van een weelderige Romeinse villa. Het verhaal speelt zich af op twaalf momenten in het privé-leven van een echtpaar uit hoge Romeinse kringen en hun familie. Te zien zijn onder andere hun servies, verfijnd glaswerk, mozaïeken, marmeren portretten en architectuurfragmenten, juwelen, een zilveren tafelpoot, kinderspeelgoed en honderden Romeinse olielampjes. De bijbehorende decors weerspiegelen de luxe van een Romeinse villa met kleurrijke vloermozaïeken en zuilengalerijen.

Ze zijn samengesteld uit Romeinse wandschilderingen, filmbeelden en kunst met een knipoog naar de Romeinen, of geïnspireerd op de Oudheid. Zo zijn er motieven en interieurstukken uit de Renaissance en het Classicisme in verwerkt, maar ook rekwisieten van de Nationale Opera en de romantische tuin van een schilderij van Alma Tadema.

In totaal zijn meer dan 800 voorwerpen te zien, voor een groot deel uit de eigen collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Bruiklenen komen van talrijke designers, kunstenaars, antiquairs, en van de Koninklijke Verzamelingen (Den Haag), Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam), Kröller-Müller Museum (Otterlo) en Allard Pierson Museum (Amsterdam). In ‘Casa Romana’ gaat eeuwenoude archeologie samen met moderne design van onder andere Studio Job, Tjep, tuinarchitect Piet Oudolf en werk van kunstenaars als Olivier van Herpt, Ruud van Empel, Gerd Rohling en Teun van Staveren.

Auteur en kunsthistorica Brenda Meuleman beschreef een dag in Casa Romana in een spannend verhaal. Dat is te beluisteren met een audiotour (kosten twee euro). Verder verschijnt er een tentoonstellingsboekje over het leven in een Romeins huis (kosten 9,95 euro) en zijn er lezingen en rondleidingen.

Voor ‘Casa Romana’ werkten museumconservatoren prof. dr. Ruurd Halbertsma en dr. Annemarieke Willemsen nauw samen met verschillende specialisten op het gebied van Romeins woonhuizen in Pompeiï en Rome.

De expositie is te zien tot en met 17 september 2017.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×