Eén van de inzendingen van vorig jaar. (Foto: Harry Visseren).

Groene Cirkel Bijenlandschap zoekt mooiste bijenfoto

Van 15 mei tot 15 juni kan iedereen zijn of haar mooiste foto’s insturen van een bij, een bijentuin of een bijenlandschap. Vanwege het succes van vorig jaar organiseert Groene Cirkel Bijenlandschap opnieuw een fotowedstrijd. Dit maal mag iedereen meebepalen welke foto’s voor een prijs in aanmerking komen. Ook is de regio waar de foto’s vandaan mogen komen uitgebreid naar 17 gemeenten.

Dit is de regio waar door heel veel partijen gewerkt wordt aan een bloemrijk netwerk, een bijenlandschap, om de wilde bijen, waaronder ook de hommels, een goede toekomst te geven. “En daarmee ook onszelf, want zonder bijen is er geen bestuiving mogelijk van veel van onze voedselgewassen. Zonder bij geen koffie, pompoen of aardbei.”

Boeren, burgers, overheden, wetenschap, het bedrijfsleven, beheerders van gebieden en maatschappelijke organisaties werken samen binnen de Groene Cirkel Bijenlandschap om dit netwerk van bloemrijke bermen, erven, tuinen, parken, bedrijventerreinen, en recreatie- en natuurgebieden te creëren.

Al die grote en kleine stukjes grond met bloemrijke beplanting vormen schakels die ervoor zorgen dat de bijen de beschikking hebben over een groter leefgebied en minder kwetsbaar worden. “En zo zorgen we ook voor een mooi, kleurrijk landschap”.

Wie mee wil doen aan de fotowedstrijd kan foto’s uploaden via www.bijenlandschap.nl. daar kan ook worden gestemd op de foto’s. Het aantal publieksstemmen voor de foto en het oordeel van de jury bepalen samen welke foto’s een prijs winnen. De uitslag wordt bekend gemaakt op het grote event van Groene Cirkel Bijenlandschap op 28 juni bij Heineken in Zoeterwoude. Voor de makers van de winnende foto’s zijn er mooie bijenprijzen beschikbaar.

Nog even een weetje: sommige zweefvliegen lijken precies op bijen. Je kunt het verschil goed zien aan de antennes: zweefvliegen hebben kleine knotsjes als antennes, bijen hebben lange antennes. En wespen hebben wespentailles. Foto’s van zweefvliegen en wespen, hoe fraai ook, worden door de jury niet meegenomen in de beoordeling.

Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×