(Foto's: Ton Laven).

Energiescans in Herenstraat en Doezastraat groot succes

Na een succesvol traject met Leidse horeca-ondernemers, kregen ook tien ondernemers in de Herenstraat en Doezastraat van de gemeente Leiden een energiescan aangeboden. Maandagmiddag bracht wethouder Robert Strijk (Economie) een werkbezoek aan vier van hen om te horen hoe de scan was bevallen. Hij kreeg een eenduidig antwoord: iedereen was erg positief en ging met de tips aan de slag om de onderneming te verduurzamen.

De energiescans werden aangeboden in het kader van de duurzaamheidsagenda van de gemeente Leiden. Adviesbureau Klimaatroute voerde de scans uit en keek samen met de ondernemers welke maatregelen ze konden treffen om te verduurzamen.


Cathy van Loon vertelt waarom de gemeente Leiden de scans aanbiedt en projectmanager Anneloes Spit van Klimaatroute legt uit hoe de energiescan werkt en wat ondernemers kunnen verwachten.

“De verlichting is vaak een van de eerste zaken die wordt aangepakt”, zegt projectmanager Anneloes Spit van Klimaatroute. “Die maatregel is makkelijk te implementeren en ontzettend snel terug te verdienen. De verlichting brand vaak de hele dag. Als je dat zuiniger kunt maken, tikt dat lekker aan op je energie rekening.”  Nadat die investering is terug verdiend wordt vaak gekeken naar extra maatregelen om verder te verduurzamen.

Cathy van Loon had het project namens de gemeente Leiden onder haar hoede en is erg tevreden met de resultaten. “Ik ben ontzettend trots dat zowel bij de winkeliers, als bij de horeca waar we de scans eerder hebben aangeboden, dit ontzettend positief en met open armen is ontvangen.”


Reanne van Kleef sprak met Nelly Brands van Kapsones Kappers en wethouder Robert Strijk over de energiescans.

Eén van die ondernemers is Nelly Brands, eigenaar van kapsones Kapers en voorzitter van de ondernemersvereniging. “Ik heb de scan laten doen en werd er zo enthousiast van dat ik wilde dat alle ondernemers eraan mee konden doen. De meesten hebben het ook laten doen en met alle tevredenheid.” Zelf kon ze nog op kosten van de CV en op de verlichting besparen. “We hebben de lampen nu meteen vervangen voor LED-verlichting en de CV komt in de winter aan de beurt. Als je zoiets krijgt aangeboden, doe je het gewoon net wat makkelijker.”

Wethouder Strijk ging maandag bij vier ondernemers langs om met hen over de ervaringen met de energiescan te praten.  “Normaal lees ik de resultaten in rapporten, maar nu hoor ik het van een ondernemer. Dat vind ik vaak veel beter dan heel veel stukken lezen. We weten in Nederland allemaal dat we moeten verduurzamen, maar ik ben ook ondernemer geweest en weet dat je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig bent met je zaak. Dan kom je daar vaak niet aan toe. Ik wordt er dan heel enthousiast van dat ik vier ondernemers hoor zeggen dat deze scan ze heel concreet heeft geholpen.”

De volgende stap is het aanbieden van scans aan honderd winkeliers in Leiden. Ook deze energiescans worden uitgevoerd door het adviesbureau Klimaatroute.

Economie Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×