Middeleeuwse boeken, proefdieren en Museumnacht 2017

Deze week in Science071: Scaligerhoogleraar Erik Kwakkel over zijn onderzoek naar middeleeuwse boeken, hoogleraar proefdierwetenschappen aan het LUMC Jan-Bas Prins over de toekomst van proefdieren, Danique Reidsma is voorzitter van de Museumnacht 2017, wij belden haar.
Verder hadden we uiteraard het laatste wetenschapsnieuws en namen we ook de wetenschapsagenda met je door. Luister de uitzending nu terug!

Sommige zijn misschien wel 800 jaar oud, vallen bijna uit elkaar en zijn zelfs handgeschreven. Toch zijn deze middeleeuwse boeken eigenlijk heel modern. Wat vroeger een kleine boodschap op een perkamentje was, is nu een Tweet of een Facebookupdate. Die vergelijking is wat Erik Kwakkel, Scaligerhoogleraar bijzondere collecties, zo interesseert. Afgelopen maandag hield hij zijn oratie en daarom sprak redacteur Lieuwe van Slooten met hem. 

Vorig jaar werd Jan-Bas Prins benoemd tot hoogleraar Proefdierwetenschappen aan het LUMC en afgelopen vrijdag sprak hij daarover zijn oratie uit. In die oratie was er aandacht voor de toekomst van proefdieren, de financiering van het onderzoek op dat gebied en dat het debat over proefdieren genuanceerder is dan alleen maar voor of tegen.

Op vrijdag 19 mei vindt alweer de negende editie van de Leidse Museumnacht plaats. Tussen 20:00 en 01:00 kunt u een kijkje gaan nemen in één van de negen deelnemende Leidse musea. Danique Reidsma, voorzitter van de Stichting Museumnacht schoof bij ons hier iets meer over te vertellen. 

Een planeet die net zoveel als piepschuim weegt, conditie opbouwen zonder te sporten, de meest intacte dino tot nu toe en een nieuwe manier om toch te kunnen communiceren met comapatiënten. Het was weer een week vol wetenschapsnieuws en redacteur Jesse Kromhout legt het voor je uit.

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×